RecensieNicki Minaj

Nicki Minaj heeft zichzelf op Queen, haar vierde album, overtroffen (vier sterren)

Nicki Minaj. Beeld REUTERS
Nicki Minaj.Beeld REUTERS

De voortekenen voor het vierde album van Nicki Minaj waren niet best. De misschien wel beste vrouwelijke rapper van de laatste jaren raakte verwikkeld in onverkwikkelijke relletjes op sociale media en bracht een paar slappe tracks uit zoals Thought I Knew You met The Weeknd en Bed met Ariana Grande.

Nicki Minaj: Queen

Vier sterren

Young Money/Cash Money Records

En of het nu zo handig was om zich te verbinden met de wegens gewelds- en seksuele misdrijven in opspraak geraakte rapper 6ix9ine voor het nummer FEFE is ook maar de vraag.

Maar afgelopen weekend verscheen het album Queen en bleek dat je halverwege toch kunt vaststellen dat Nicki Minaj zichzelf op haar vierde album heeft overtroffen.

Ze lijkt zich, anders dan op de drie eerdere albums die ze sinds 2010 uitbracht, niet zoveel zorgen te maken of de productie wel hip genoeg is. De EDM-achtige beats die haar vorige plaat The Pinkprint (2014) zo ontsierden, zijn weg. Ganja Burns wordt gedragen door jarennegentigsounds. Zoals bij meer nummers wordt hierin door Minaj met haar typerende, rauwe stem slechts over een paar doorlopende samples gerapt. Jammer alleen dat het nummer zo’n twee minuten te lang doorloopt.

Een euvel dat meer tracks kenmerkt. Het lijkt wel alsof ze geen uit-punten weet te vinden.

Ook in het beste nummer van de plaat, Barbie Dreams, draaft ze te lang door. Al is de wijze waarop ze de diverse grote mannen binnen de huidige hiphop (Drake, DJ Khaled) in dit nummer seksueel afwijst behoorlijk geestig. Ze rapt over dezelfde gitaarsample en beats als The Notorious B.I.G. een paar decennia geleden deed in Just Playing (Dreams), en het is deze oldskoolsound die Minaj het beste past. In dat opzicht is de samenwerking met haar grote voorbeeld Foxy Brown in het nummer Coco Chanel ook heel gepast.

Meer over