null

De gidsWeekendrecept

Nee, dit zijn geen rode bietjes, het zijn bieten. Grote. Je blijft ervan eten

Beeld Oof Verschuren

Lag het aan mij, staat mijn moestuin op precies de goede aardstraal of was het gewoon het beste bietenjaar ooit?

Dit voorjaar stond ik in de Ierse supermarkt. De rijen waren ellenlang, want vanwege corona-restricties moest iedereen 2 meter afstand houden. Ieren zijn ook nog eens zeer praatlustig dus werd er bij de kassa flink bijgekletst. Zeker nu er geen volgende klant met haast in de nek van de huidige kon staan voelde een bezoekje aan de caissière volkomen stressloos aan en werd het hele leven steeds weer opnieuw doorgenomen.

Mijn hoofd dwaalde af – dit is het perfecte moment om de boodschappenwagen vol te gooien met voer dat je niet nodig hebt, maar uit verveling toch in de kar gooit (daarom staan de chips en chocolade zo dicht bij de uitgang).

In mijn geval was het anders want ik stond in het pad met tijdschriften, pennen, papierwaren en groentezaden. Zonder dat ik er iets aan kon doen reikte mijn hand naar het bietenzaad. Ronde bieten en een zakje langwerpige: hop in mijn mandje.

Thuisgekomen besefte ik dat ik er helemaal geen ruimte voor had in de tuin. Vooruit: het bed met bessenstruiken was nog heel leeg. Dus ja, daar tussen die struiken moesten ze dan maar worden gezaaid.

De lente ging voorbij en de zomer begon. Ik vertrok voor een maand naar Nederland en kwam midzomer terug. Ik wist niet wat ik zag: énorme joekels van bieten groeiden er tussen de uitgelopen bessenstruiken door.

Zulke grote exemplaren en zoveel goeie, sterke bieten kweken was me eerder nooit gelukt, ik was en ben gewoon nog steeds gillend trots.

Toen we voor het najaar terug naar Nederland zouden rijden groef ik ze allemaal op om mee te nemen. Zodoende eten we sindsdien doorlopend biet.

Het is mijn beste impulsaankoop ooit, zet het zakje bietenzaad maar op uw boodschappenlijstje voor volgend jaar. Ze hebben ongeveer geen verzorging nodig en u heeft er zóveel plezier van.

Herfstcaprese met biet

Bijgerecht voor 4, voor- of lunchgerecht voor 2.

1 flinke of 2 kleine sjalotten, in ringen

Sap van ½ citroen

zeezout & versgemalen peper

150 gram yoghurt

Kneep citroensap

2 eetl. pepita’s (pompoenpitten)

1 theel. komijnzaad

2 voorgekookte of gepofte bieten, schoon

2 bollen mozzarella

Scheut olijfolie

Rasp van ½ citroen

Meng de sjalotten met het citroensap, zout en peper en laat 10 minuten staan zodat de ui zachter wordt en minder scherp.

Meng de yoghurt met een kneep citroensap, zout en peper en smeer het uit over een groot plat bord.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster daarin de pompoenpitten en komijnzaadjes tot ze poffen. Draai het vuur uit.

Scheur de bieten open en breek ze in kleinere stukken. Sla erop met iets zwaars, een vijzel of deegroller. Zo ontstaan er scheurtjes in de knollen, waar de dressing lekker in kan trekken.

Scheur de mozzarella ook in stukken.

Verdeel de bietjes en mozzarella over de yoghurt op het bord. Bestrooi met de ingelegde sjalotten druppel het citroensap ook over het bord uit. Druppel er wat lekkere olijfolie over, laat gerust even staan om te marineren. Bestrooi vlak voor het serveren met citroenrasp, de krokante pitten en het komijnzaad.

Opmaaktips:

• Wat over was draaide ik in de blender tot een soep voor de lunch de volgende dag. Ik voegde er knolselderij aan toe, en diende het op met veel verse peterselie erdoor.

• U kunt ook een lap bladerdeeg beleggen met deze salade (of wat er nog over is) en hem in 20 minuten in een hete oven op 200 graden afbakken.

Meer over