Nederlandse Alpinisten gaan tochten door Himalaya begeleiden

Drie bekende Nederlandse bergbeklimmers gaan mee als reisleider naar Nepal. Zij begeleiden begin volgend jaar op eigen kosten toeristen die eens een driedaagse trektocht door de Himalaya willen maken. De reis is onderdeel van de wereldwijde Nepal Now! campagne, bedoeld om bezoekers terug te lokken naar het land dat in april door een aardbeving werd getroffen. Het aantal bezoekers naar dat land dreigt te halveren.

Zicht op het Himalayagebergte. Beeld anp
Zicht op het Himalayagebergte.Beeld anp

Alpinisten René de Bos (eerste Nederlander op de top van de Mount Everest), Katja Staartjes (eerste vrouw op de top) en Wilco van Rooijen (eerste Nederlander zonder extra zuurstof op de top) lopen mee als ambassadeurs voor Nepal. Dat land loopt veel geld voor wederopbouw mis, stellen zij, omdat toeristen ten onrechte wegblijven. 'De meeste wandelroutes zijn niet aangetast. Je moet er vooral nu heen als je dat land wilt helpen', zegt Staartjes.

De klimmers roepen alle bergliefhebbers op nu naar Nepal te komen. De beving maakte 9000 dodelijke slachtoffers en verwoestte meer dan 600 duizend huizen. Maar de schade bleef beperkt tot de hoofdstad Kathmandu en enkele districten ten noorden van de stad. 33 van de 35 trekkingroutes zijn open, verzekert de regering. Desondanks verwacht Nepal dat de belangrijkste bron van inkomsten komend seizoen deels opdroogt. Het Ministerie van Toerisme verwacht deze winter een halvering van het aantal bezoekers. Vorig jaar bezochten 800.000 buitenlanders Nepal.

De Nederlandse overheid ondersteunt de promotiecampagne van Nepal via sociale media (Nepal Now.org). De ambassadeursreis voert naar Nepals tweede stad Pokhara, waar een trektocht begint door het voorgebergte van het Annapurna-massief. Een deel van de opbrengst gaat naar een kinderopvang in Nepal, maar wat volgens de initiatiefnemers belangrijker is: iedere buitenlandse bezoeker levert werkgelegenheid op. De reisorganisatie van alpinist De Bos, Snowleopard Adventures, organiseert de trip.

Meer over