de stijlpastoorpappenheimers

Natuurlijk herkent de Stijlpastoor meteen de invloed van ‘Peaky Blinders’

Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg kent zijn pappenheimers. 

Arne Toonen. Beeld null
Arne Toonen.

Arthur, mijn trouwe kleermaker, vertelde me dat hij af en toe klanten krijgt die niet zozeer op zoek zijn naar een pak, maar naar een zogenaamde ‘total look’. Wat ze wensen, is de look van Peaky Blinders, de misdaadserie over een bende goedgeklede boefjes in het Birmingham van begin vorige eeuw. De stijl in die serie oogt geromantiseerd, maar is het niet. Kostuumontwerper Stephanie Collie keek de kleding namelijk tot in detail af van politiefoto’s uit de jaren twintig, een decennium waarin werd afgerekend met de donkere jaren van de oorlog. Die reactie vond zijn vorm in verfraaiing: pochets, zakhorloges, manchetknopen, dasspelden en de ronde overhemdboord die club collar wordt genoemd. Die naam refereert aan de eliteschool Eton, waar de boord werd uitgevonden. Dragers behoorden daarmee tot een bijzondere club, vandaar de naam.

Zo’n jarentwintigvoorkomen, inclusief double-breasted vest mét shawl collar, zien we hierboven bij Arne Toonen, de regisseur (De Boskampi’s, Baantjer) die zich al jaren tot de best geklede heren van dit land mag rekenen. Los van het zakhorloge en de dasspeld draagt hij zijn pochet in een two peak fold, een wijze van vouwen die je zelden tegenkomt. Meesterlijk.

 Owen Schumacher. Beeld null
Owen Schumacher.

Bruggetje naar Owen Schumacher. In de jaren twintig waren de stoffen nog zwaar, met een hoofdrol voor tweed, een dicht geweven, grove wol die nog net geen kogel tegenhoudt, maar wel wind- en waterbestendig is – ideaal voor het Britse klimaat. Tegenwoordig zijn de stoffen – gelukkig – veel soepeler, maar we herkennen bij Schumacher een duidelijke knipoog. Hij toont zich voortreffelijk eclectisch in kleur en textuur. ’t Meest in het oog springen de two tone shoes. Dit type schoen werd min of meer per ongeluk bedacht door de befaamde Engelse schoenenlapper John Lobb. Hij verstevigde crèmekleurige cricketschoenen op strategische plekken met donkere stukken leer, waarna de two tone shoe geboren was. Om die schoenen beter te kunnen etaleren gingen in de jaren twintig de heren hun broekspijpen hoger dragen – alles voor het oog.

Owen Schumacher maakt het af met het populairste hoofddeksel uit de jaren twintig, de pet. Zijn variant is de kleinere broer van de newsboy cap, ook wel baker boy cap genoemd, de pet met zes panelen die wij kennen van Kruimeltje, onze eigen jarentwintigheld. Maar wat we in feite zien bij Toonen en Schumacher, is een call to arms. Er komen weer jaren twintig aan, het wordt tijd om opnieuw uit te pakken.

Meer over