de gidsinchecken

Mout is een boetiekhotel in een stadsvilla in S’Dam. S’dam?

Stadsvilla Mout, Schiedam. Beeld
Stadsvilla Mout, Schiedam.

Schiedam? Niet de eerste plek waar je aan denkt om te logeren. Ook Corina Waaijer, eigenaar van twee boetiekhotels en op zoek naar een pand voor het derde, had nooit verwacht in het oude distilleerdersstadje uit te komen, maar na een tip dat er aan de historische Lange Haven al twintig jaar een rijksmonument leeg stond, ging ze kijken. Ze zag hoofdstedelijke grachten, havens en kerken, maar dan stil – en dacht: hoe kan het dat niemand weet hoe móói deze plek is?

DE VOLKSKRANT HOTELGIDS
Zin om een bijzondere hotelovernachting te boeken? Onze reisredacteuren testten de bedden, het ontbijt en de service van meer dan honderd hotels, van Amsterdam tot New York. Op volkskrant.nl/hotels kun je de kaart bekijken en lezen wat zij vonden van het Kurhaus in Scheveningen, een Tree House in Bangkok en het brugwachtershuisje om de hoek.

Het grachtenpand uit 1750 begon als woonhuis van een rijke distilleerdersfamilie, functioneerde honderdvijftig jaar lang als discotheek Arcade en eindigde als sportwinkel met houten studentenhokjes erboven, zó goedkoop dat bewoning opwoog tegen de reële kans om te komen bij een brand; de verbouwing was dus wel een klus. Maar kijk nu eens: 17 ruime, huiselijke suites vol design en een flesje gin van de lokale stokerij op tafel. Vanuit het hotel dwaal je door rustige, middeleeuwse straatjes met wijnproeverijen en chocolademakers of stap je binnen bij Stedelijk Museum Schiedam, fijn compact zodat er tijd over blijft voor een bezoek aan café Lucas Drinkwinkel. Goed, de winkelstraat kun je beter vermijden, maar de watertaxi voor de deur brengt je zo naar Villa Augustus in Dordrecht: leuke plek voor het diner.

Maar het állerfijnst aan S’DAM (dank, marketingafdeling)? Als het regent. Dan hoef je namelijk de kamer niet uit en mag je met goed fatsoen de schemerlamp aanknippen, de gin opendraaien en op het knusse Hay-bankje gaan liggen kijken naar de haven aan de overkant. Geen gedruis, geen gedoe, niks.

Ja, Parijs of Maastricht klinkt wellicht woester, maar van een stille nacht in Schie kom je als uitgeput mens pas echt tot rust.

Stadsvilla Mout, Schiedam. Beeld Stadsvilla Mout Schiedam
Stadsvilla Mout, Schiedam.Beeld Stadsvilla Mout Schiedam

Stadsvilla Mout, vanaf 115 euro per nacht.

Meer over