Modegids: de verwarrende doorbraak van de grapsok

Vroeger was de wereld van de sok overzichtelijk: de effen sok was goed, de witte sok, sportsok of grapsok was fout. Totdat David Beckham en Justin Trudeau roet in het eten kwamen gooien. Een gids - plus vaderdagcadeausokken - in de verwarrende wereld van de mannensok.

Streetstyle: de mannensok in het wild. Beeld Angela de Vlaming
Streetstyle: de mannensok in het wild.Beeld Angela de Vlaming

Stefanie Bottelier schrijft wekelijks over mode. Deze week: de mannensok

Het is onrustig in de wereld van de heren-sokken de laatste jaren. Lange tijd daarvoor was er consensus: mannen die wisten hoe het moest, droegen effen sokken van wol of zijde. Sportsokken waren voor op het sportveld of de camping en dan had je nog de categorie grappig bedoelde sokken met plaatjes, die waren het exclusieve terrein van de flapdrol.

Door deze sokkencode wist je meteen wie je voor je had, wel zo makkelijk. Vrouwen maakten bijvoorbeeld rustig beginnende relaties uit bij het ontwaren van een witte sok en geen vriendin die haar tot de orde riep, want witte sokken waren dealbreakers, dat wist iedereen. Maar toen kwam de revenge of the sportsok. Wie er precies mee is begonnen, is moeilijk te zeggen, dus laten we het maar houden op David Beckham.

Reeds in 2012 verscheen die in het openbaar met de nu algemeen geaccepteerde combinatie van sportsok en badslipper. Verwarrend, want David Beckham was toch altijd het toppunt van cool en goedgekleed? Was dit dan ineens ook cool? Ja, zo bleek en zes jaar later zijn sportsokken een prima keuze, ook voor leuke mannen; de sportsokkenmarkt is geëxplodeerd. De nieuwe consensus werd aldus: gewone sokken: netjes, sportsokken: cool, grapsokken: nog immer voor de flapdrol.

Maar toen kwam Justin Trudeau. En hij zette deze verse sokken-status quo op zijn kop. De Canadese premier bleek, naast dat hij een onberispelijke smaak in kleding heeft, een fervent leuke-sokkendrager te zijn. En Trudeau is geen flapdrol, maar een alom aanbeden politicus met goed haar, slaapkamerogen en verantwoorde standpunten over feminisme. De laatste van wie je dus sokkenhumor zou verwachten. Toch wordt hij aan de lopende band gesignaleerd met aan zijn voeten allerlei geinigs: Starwars-sokken op Starwarsdag (May the 4th), regenboogsokken tijdens Toronto Pride, badeendjes, doodskoppen, esdoornbladeren; als je het kunt verzinnen, heeft Trudeau er sokken van. En die draagt hij allemaal gewoon tijdens ontmoetingen met andere wereldleiders en, en dit is het gekke, dat staat lang niet stom.

Is dit de doorbraak die de lollige sok nodig had? De jury is er nog niet helemaal over uit, maar het maakt het vaderdagaanbod in ieder geval een stuk breder.

Sokken voor helden

Tuurlijk, een doodgewoon cadeau. Maar met deze exemplaren kan elk kind vader verrassen.

null Beeld

Van links naar rechts: mintgroen van Alfredo Gonzales, €12,95; roze van Alfredo Gonzales, €12,95; blauw met softijsprint van Alfredo Gonzales, €12,95; rood-witte sportsokken van Nudie Jeans, €11,95.

null Beeld

Van links naar rechts: blauw met smiley's van Happy Socks, €9,95; grijs-lichtgeel van Heroes on Socks, €9,99; donkerblauwe polkadot met groene rand van Marc O'Polo, €9,95; blauwe ribsokken van Weekday, €7.

Meer over