de gidsbier

Mocht u een eigen bierproeverij willen organiseren: zó moet dat volgens onze bierkenner

Wie een goede reden zoekt voor een gezellige avond: organiseer een bierproeverij. Hoe dat moet? Dat leggen we graag uit.

Raymond van der Laan
Tilquin Oude Gueuze. Beeld Tilquin
Tilquin Oude Gueuze.Beeld Tilquin

Er is maar één manier om kennis te maken met de grote hoeveelheid aan bijzondere bieren. En dat is proeven. Gelukkig is daar niet zoveel voor nodig: een groepje mensen met gezonde dorst, nette glazen en bier natuurlijk. Gebruik voor de proeverij bij voorkeur dezelfde glazen voor iedereen. Zelf heb ik alleen nog maar Teku-glazen in de kast staan. Italiaans ontwerp, en tegenwoordig hét voorkeursglas in menig biercafé. Maar een goed ­alternatief is het AnDer-bierproefglas. Als deze glazen niet voorhanden zijn voldoen grote wijnglazen ook.

De opbouw is van licht naar zwaar, gelet op het alcoholpercentage en ook de smaakintensiteit. Hou dan ook de hier aangegeven volgorde aan. Voor wat betreft de hoeveelheid zou ik mikken op 10 tot 15 cl per persoon per ronde. Drink de bieren niet te koud.

Let op: er is geen garantie dat iedereen alles even lekker gaat vinden. Maar dat hoeft ook niet. Want een proeverij als deze helpt iemand zijn of haar eigen biersmaak beter te leren kennen. Let daarbij op de naam van de bierstijl: die vertelt je immers iets over de geur, kleur en smaak die je van het bier kunt verwachten.

r.vanderlaan@volkskrant.nl

1. Tilquin

Bierstijl: Oud­­­e G­­­euze

We beginnen met een Geuze (dat ‘oude’ slaat op de traditionele bereidingswijze), een blend van lambiekbieren. Ja, die waar ook kriek lambiek van wordt gemaakt. Door jonge en oude lambiek te mengen – ‘steken’ op z’n Vlaams – krijgen we de aardse, naar boerderij smakende geuze. En zeg nou niet dat het zuur is. Droog, rins, of ‘astringent dan weer wel. Die van Pierre Tilquin, de enige Waalse geuzesteker, is een prachtige opener van deze proeverij.

2. Weihenstephan

Bierstijl: Hefe Weissbier

Een roomzachte weizen is het tweede bier. Weizen is Duits voor tarwe, dat een fijn zacht mondgevoel geeft. De gist zorgt voor een vleug banaan en een snuf kruidnagel. Die van Weihenstephan uit Beieren – naar eigen zeggen al sinds 1040 bezig met het maken van bier – doet precies wat hij moet doen. En dat hefe? Dat is Duits voor gist en die aanduiding betekent dat die erin is blijven zitten. Voor een nog fijner mondgevoel.

Weihenstephan Hefe Weissbier. Beeld Weihenstephan
Weihenstephan Hefe Weissbier.Beeld Weihenstephan

3. Uiltje Bird of Prey

Bierstijl: IPA

IPA dankt zijn kenmerkende karakter aan hop. Die brengt niet alleen bitterheid, maar een hele reeks aan aroma’s zoals citrusfruit, gras, bloemen en zelfs hars. Voor het Haarlemse IPA-powerhouse Uiltje is vers drinken het ­devies: de brouwerij zet haar ‘Fresh & Fast’ IPA’s zelfs in koelkasten in de winkel voor optimaal smaakbehoud. De Bird of Prey is in blik én fles verkrijgbaar. Supermarkten zijn voor dat eerste namelijk nog wat huiverig. Nergens voor nodig. Bier in blik is de weg vooruit.

Uiltje Bird of Prey. Beeld Uiltje
Uiltje Bird of Prey.Beeld Uiltje

4. Samuel Smiths Taddy Porter

Bierstijl: Porter

Geroosterde mout zorgt voor donkere smaken als koffie, cacao en zelfs drop. Porter is vanouds het bier voor de gewone man, en ging ook in grote hoeveelheden mee op de schepen naar de koloniën. Voor de officieren was er pale ale, porter was voor het voetvolk. Porter is ­tegenwoordig in uiteenlopende varianten te vinden, maar hier gaan we voor een klassieke Engelse uitvoering. Niet zwaar in alcohol, wel in smaak.

Samuel Smith Taddy Porter. Beeld Samuel Smith
Samuel Smith Taddy Porter.Beeld Samuel Smith

5. Bernardus Abt 12

Bierstijl: Quadrupel

Het toetje. Een dijk van een quadrupel, de overtreffende trap van dubbel en tripel. Overtreffend in grondstoffen, alcoholpercentage en in smaak. De brouwerij die even buiten Watou is gelegen, het bierig epicentrum in de Vlaamse Westhoek, maakte jarenlang het bier voor de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren in ­licentie. In 1992 eindigde die overeenkomst, maar St. Bernardus brouwde door. Gelukkig maar. Wat een onvoorstelbaar rijk bier is dit.

St. Bernardus Abt 12. Beeld St. Bernardus
St. Bernardus Abt 12.Beeld St. Bernardus
Meer over