LezersdilemmaWat zou u doen?

Mijn vriend spreekt in mijn ogen lelijk Nederlands: ben ik een elitaire taalsnob?

Mijn vriend spreekt in mijn ogen lelijk Nederlands. Hij zegt consequent ‘als’ in plaats van ‘dan’ en ‘mij’ in plaats van ‘ik’ (‘Hij is groter als mij’). Ook spreekt hij soms woorden verkeerd uit (‘rondtonde’ of ‘exspresso’). Hij heeft dit van huis uit zo meegekregen. Ik vind het vreselijk klinken, zelfs wat dommig, en ik heb telkens de neiging hem te verbeteren, wat hij gelukkig wel grappig vindt. Maar hij hoort het zelf niet en spreekt het dan de volgende keer weer zo uit. Moet ik het opgeven? Of juist niet? Ben ik een elitaire taalsnob?

Machteld van Gelder
null Beeld

Corrigeer op een positieve manier

Nee hoor, absoluut niet. Ik heb mezelf deze vraag ook al eens gesteld, want ook mijn man maakt vaak fouten: ik leg in bed in plaats van lig, hij heb in plaats van hij heeft. Ook erger ik mij vaak aan taalfouten in artikelen in tijdschriften, kranten, folders en soms in de ondertiteling op tv. Blijf corrigeren op een positieve manier, want taalverloedering ligt op de loer. De spelling- en grammaticaregels leren we niet voor niks. We zijn niet allemaal neerlandici, maar sommige fouten zijn echt tenenkrommend.

Manuela van der Windt (55), Oude Tonge

Pas op

Dat vriendlief ‘het nu wel grappig vindt’, is geen belofte voor de toekomst. Als familierechtadvocaat bijt ik al meer dan dertig jaar m’n tanden stuk op relatiebrokken. Gun uzelf en uw lief een mooi leven samen. Staak het willen verbeteren, dat loopt niet goed af. Aanvaard wat er is, of neem afscheid. Relaties lopen stuk op de kleine dingen die het doen.

Els Lucas (58), Lelystad

Verbeterdrang is irritanter

Ja, dat bent u. Ik ben er ook zo een. Gelukkig heb ik een man die het pikt dat ik zijn uitspraak van allerlei woorden consequent verbeter. Heb ik even mazzel, want volgens mij is mijn verbeterdrang een stuk irritanter dan zijn foutjes. Ik hoop dat jullie er ook samen om kunnen lachen.

Eva Slot (35), Groningen

Cursus

U wilt niet dat anderen uw vriend ook een beetje dommig vinden. U zult met hem in gezelschap altijd uw tenen kromhouden want u went daar nooit aan. Dat is niet vol te houden. Uw vriend zal voor u zijn Nederlands moeten bijspijkeren met een cursus, zodat u hem niet meer hoeft te verbeteren.

Kees Henselmans (69), Naarden

Het zegt niets

Ik zou het maar opgeven als ik u was. Ik ben goed opgeleid, heb universitair werk- en denkniveau en adviseerde ministers van V&W over vliegvelden. Schreef de ene nota na de andere. Maar vraag in een café, hier of in het buitenland, nog steeds om een dubbele expresso en ik heb jaren een eensgezinswoning bewoond. Is er ook niet meer uit te branden. Dus: erger je niet, verwonder je slechts.

Wouter Vooren (73), Leersum

Blijven verbeteren

Nee, ik zou het niet opgeven. Ik zei zo’n 30 jaar geleden vaak hun in plaats van zij. Ik werd ook steeds gecorrigeerd door een collega en vond dat toen irritant. Het heeft gelukkig wel geholpen en als ik nu mensen datzelfde hoor zeggen, vind ik dat echt tenenkrommend. Ik ben mijn collega dankbaar dat zij mij steeds gecorrigeerd heeft.

Petra Bindels (53), Haarlem

Accepteren

Ja, u bent een elitaire taalsnob. Besef dat taal dynamisch is en dat uw taalgebruik, taalpuristen van honderd jaar geleden doet omdraaien in hun graf. Als u uw relatie gezellig wilt houden, accepteert u dat uw vriend minder waarde hecht aan correct taalgebruik. Quid pro quo. Uw vriend lijkt uw elitaire taalsnobisme immers ook te accepteren.

Eleonora de Martelaere (45), Beuningen

Over twee weken

Mijn vader vertelt me met regelmaat dat hij van plan is geen erfenis na te laten door alles op te maken, onder andere door de eigen woning op te eten. Hij lijkt aan deze gedachte veel plezier te beleven. Ik heb geen interesse in een erfenis en sta er financieel uitstekend voor. Toch vind ik het gedrag van mijn vader bijzonder, het wekt de indruk dat wij (zijn zonen) veel belang hechten aan de erfenis en hij dat ons misgunt. Hoe moet ik reageren als hij volgende keer weer een dergelijke opmerking maakt?

Man, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 27 augustus 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over