LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Mijn baas oefent druk op mij uit om naar kantoor te komen tijdens de coronacrisis

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: mijn baas vindt dat ik aanwezig moet zijn op kantoor om ‘leiderschap te tonen’.

Ik werk nu tien jaar op de salesafdeling van een groothandel, waar ik leiding geef aan een team. Sommige collega’s kiezen ervoor om op kantoor door te werken, terwijl we gemakkelijk alle telefoontjes en mails vanuit huis kunnen afhandelen. Ik heb een dochter van 2, die niet naar de opvang mag. Ik loop liever geen onnodig risico. Mijn baas wil dat ik leiderschap toon door aanwezig te zijn op kantoor. Hij oefent druk op mij uit door te zeggen dat ik op dit moment als salesdirecteur niet voldoe aan zijn verwachtingen. Hierdoor slaap ik slecht en overweeg ik om toch in te gaan op zijn verzoek.

Vrouw (34), naam bij de redactie bekend

Geef het goeie voorbeeld

Uw baas brengt anderen en zichzelf onnodig in gevaar en zet de toekomst van het bedrijf op het spel voor (discutabele) kortetermijnresultaten. Juist door thuis te werken en voor uw kinderen te zorgen geeft u het goede voorbeeld en toont u leiderschap. Als uw baas dit niet inziet, zou ik het hogerop zoeken of elders solliciteren. Robuuste bedrijven met een toekomstvisie hebben ook nu vacatures.

Bart van Manen (35), Den Haag

Gaat dit over meer?

Onderhandel met de juiste onderwerpen. Uw baas weet vast genoeg van uw thuissituatie om uw argumenten te kennen. Misschien wil hij een steviger beleid, dan is dat zijn argument en niet het thuiswerken. Hij wil betere resultaten door meer sturing van het team op kantoor, want daar is dat te controleren. De onderhandeling moet dan gaan over het salesbeleid, de controle en de resultaten en niet het thuiswerken. Ik zou eerst een gesprek aanvragen voor de vragen, daarna een voor de oplossingen. Bedenk dat het hele leven bestaat uit onderhandelen, dus als u er niet uitkomt met uw baas dan verbergt hij wellicht een argument.

Rik Mulder (69), Groningen

Toon leiderschap door hem te overtuigen

Uw baas vind dat u ‘het goede voorbeeld moet geven’ door op kantoor te verschijnen. In een andere context lijkt mij dit vanzelfsprekend, maar op dit moment is het niet conform de richtlijnen van het RIVM: werk waar mogelijk vanuit huis. Wellicht onderschat hij de morele en maatschappelijke plicht die u en andere werknemers voelen (en hebben) om vanuit huis te werken. De verwachtingen die uw baas heeft zijn verouderd en gebaseerd op een andere realiteit. Overtuig uw baas van de voordelen die thuiswerken u en uw team bieden en probeer zijn idee van het goede voorbeeld geven te veranderen.

Simon Mellema (19), Enschede

Iedereen thuis

Tonen, dat leiderschap! Door te verordonneren dat iedereen in uw team vanaf nu thuiswerkt. Met voor u als taak ervoor te zorgen dat uw collega’s dat prettig en gemotiveerd kunnen doen.

Corry van Zeeland (57), Veldhoven

Geen leider, maar een volger

Overstag gaan en ondanks je eigen bezwaren toegeven aan je baas maakt je een volger, geen leider. Toon je leiderschap door je baas waterdicht uit te leggen waarom thuiswerken nu voor jou het beste werkt.

Maarten Heijmans (36), Amsterdam

Verwijs hem naar de officiële richtlijnen

De overheid adviseert zeer dringend om, waar mogelijk, vanuit huis te werken. Als leidinggevende kun je in het coronatijdperk ook vanuit huis de regie voeren. Teamoverleg kan via Skype met zo nodig eenmaal per week een bezoek aan kantoor. Verwijs je baas naar het RIVM of de volgende Haagse persconferentie. Wellicht dat hem dan de betekenis van een ‘intelligente lockdown’ duidelijk wordt.

Dolf Heibloem (70), Athene

Over twee weken

Een van de huisgenoten in mijn studentenhuis stinkt enorm

Ik woon in een hecht studentenhuis. Een van mijn huisgenoten ruikt helaas zéér onaangenaam. We hebben het gezellig en doen veel samen, maar wanneer je naast haar zit is de stank ontzettend aanwezig. Het is nu zo erg, dat we haar kamer eigenlijk niet meer willen binnenkomen en ons schamen als we gasten uitnodigen. Ik heb dit laatst met andere huisgenootjes besproken, maar we weten niet zo goed wat we met deze situatie aan moeten. Moeten we haar aanspreken op haar geur? Over andere (huiselijke) kwesties schiet ze vaak in de verdediging, dus we zijn bang dat dit verkeerd zal vallen. Ook willen we haar absoluut niet kwetsen. Vrouw (21), naam bij de redactie bekend

Meer over