BEST KEPT SECRET 2016 - podium tijdens optreden van Christine and the Queens.

Met deze gids wordt Best Kept Secret echt onvergetelijk

BEST KEPT SECRET 2016 - podium tijdens optreden van Christine and the Queens.Beeld Io Cooman

In het Noord-Brabantse Hilvarenbeek wordt van vrijdag 31 mei tot zondag 2 juni voor de zevende keer het festival Best Kept Secret gehouden. Wat kunnen we verwachten?

De beste acts

Best Kept Secret heeft met een paar mooie headliners, van Charlotte and the Queens tot Bon Iver en een 3D-show van Kraftwerk. Onder in het affiche hangen een paar mooie, ouderwetse ragbandjes, van Shame tot Mac DeMarco, en (goud-van-oud) Guided by Voices, Primal Scream en Stephen Malkmus & the Jicks (ex Pavement). De muziekrecensenten van de Volkskrant zetten de interessantste acts op BKS op een rij. In dit artikel staan ze allemaal, maar we lichten er vast drie uit:

Guided by Voices is een tijdloze favoriet in het indiecircuit en ook een bandjes-band: door collega’s wordt de groep de ­hemel ingeprezen. In de songs zijn alle muzikale modes van de afgelopen decennia te horen, van The Beatles tot Genesis, tot The Pixies en Smashing Pumpkins. Van garage- tot progrock, van punk tot psychedelica.

Misschien is de gerapte lyriek, op het breukvlak van hiphop en spoken word, van de Londense Kate Tempest wel ‘te Engels’ om hier een groot publiek aan te spreken. Laten we er maar blij om zijn, want daardoor kunnen we haar nog in kleine zaaltjes zien of, op Best Kept Secret, op een klein podium. Tempest is niet vies van een politiek statement (Europe Is Lost), maar vaker schetst ze in golvende, beeldende zinnen het leven van jonge mensen in het moderne Londen: hun ­sores, liefdes en euforie.

De leukste soulplaat in tijden is gemaakt door de Amerikaanse zangeres en rapper Lizzo. Haar muziek is uitermate feestelijk en uitbundig. Dat maakt Lizzo in liedjes als Like A Girl en Juice bijzonder, omdat ze anders dan Beyoncé of Rhianna zich zorgeloos als een feestbeest wil profileren. Bij haar geen bestudeerde ernst in haar videoclips. Lizzo schreeuwt als het nodig is en schaamt zich niet voor een flinke laag zweet. Koud zweet, zoals de beste soulrevues die veroorzaken.

Kraftwerk

Robotmuziek? Zinnenprikkelend mooie melodieën en een mechanisch-melancholiek soort soul zul je bedoelen. De Duitse elektro-grondleggers van Kraftwerk sluiten op de zaterdag van Best Kept Secret het hoofdpodium af. Met een 3D-concert nota bene. En hartstikke live uitgevoerd. De vier bandleden bespelen elektronisch instrumentarium, onbewogen staand achter T-vormige desks, maar ze produceren de geluiden live.

Kraftwerk speelde in Nederland niet eerder op een festival en ook nog niet in de openlucht. Stel je voor: de kristallen klanken van Autobahn, Trans-Europa Express, Die Mensch-Maschine en Computerwelt, zwevend door de zomeravondlucht, terwijl je met een 3D-brilletje op je neus naar de animaties staat te turen op het Beekse Bergen-strand, de glanzende recreatieplas rechts van je. Dat wordt onvergetelijk hoor. Gegarandeerd. Lees hier vijf vragen over deze gegarandeerd onvergetelijke show.

Dans

Dit jaar mogen we op vrijwel alle festivals dansshows toejuichen. Een vuurtje dat is aangewakkerd door Beyoncé en dat hopelijk nog even blijft branden. Gezien de praktische bezwaren is dat opmerkelijk. Het is namelijk best een opgave om een groep dansers op sleeptouw te nemen in een trailer naar de buitengebieden en ze bijvoorbeeld een goede warming-up te laten doen onder de erbarmelijke omstandigheden van de modderige backstageterreinen in Biddinghuizen of Hilvarenbeek.

Des te verheugender dat op Best Kept Secret in Hilvarenbeek Christine and the Queens komend weekend laat zien dat haar dansstukken nog beter zijn geworden. De bewegingen van de dansers tekenen de verhalen van haar liedjes tot in de subtielste details uit. Al in april, op het Amerikaanse festival Coachella – voor veel grote artiesten een opmaat naar de Europese festivalzomer – maakte Héloïse Adelaide Letissier (de echte naam van Christine) een verpletterende indruk, vooral met de choreografie bij haar hit Girlfriend. De dansbewegingen, uitgeschreven door het Franse collectief (La) Horde, drukten vrouwelijke kracht en het ideaal van inwisselbare identiteiten uit, in een prachtig danstheater.

Vorige edities terugkijken?

Fotograaf Sanne de Wilde was bij de vijfde editie van BKS in Hilvarenbeek. Bekijk hier haar foto’s.

BKS Beeld Sanne de Wilde
BKSBeeld Sanne de Wilde

Of bekijk de videoreportages op die Wendy van der Waal voor de Volkskrant maakte.

Enthousiast geworden?

Er zijn nog kaarten voor BKS.

Meer over