De GidsHeen en weer in New York

Met de veerpont naar minder bekende wijken in New York

New York breidt deze zomer het aantal veerlijnen uit. Leuk als je eens wat anders wilt zien dan Manhattan.

Anne van Driel
null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

Goed nieuws voor het New Yorkse woon-werkverkeer en voor bezoekers aan de stad die de muffe New Yorkse metro willen mijden: vier nieuwe veerlijnen verbinden Brooklyn, Manhattan en Queens over het water. Deze zomer komen daar Lower East Side en Soundview bij.

Zo bereik je via Pier 11 bij Wall Street (tenzij anders vermeld) de minder bekende, maar interessante wijken van New York, zoals Astoria in Queens en Red Hook in Brooklyn. Allemaal voor de prijs van een metroritje (2 dollar 75). Frisse lucht en mooie uitzichten inbegrepen.

ferry.nyc

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

1: RED HOOK

South Brooklyn Ferry, naar: Ferris Street/Clinton Wharf, vaartijd 21 minuten.

Alsof je terug in de tijd gaat, dat idee kun je soms hebben in Red Hook. Tot je in de oude havenbuurt van Brooklyn, met zijn met klinkers geplaveide straten, bakstenen pakhuizen en roestige laadkranen, een hoek omslaat en oog in oog staat met enorme graffiti. Vooral jongeren en kunstenaars trokken de afgelopen jaren naar deze wijk, die lang 'aan de verkeerde kant' van autoweg 278 lag. Nu is de buurt een prettige combinatie van rustig (er komt geen metro dichtbij) en bruisend.

Wat te doen

Kunst kijken: buiten (graffiti) en binnen (kunstenaarsruimten als Pioneer Works en Red Hook Labs). Langs de kleine winkeltjes in Van Brunt Street lopen. Over de geschiedenis van deze wijk leren in het Waterfront Museum (aan boord van een aak) en uitwaaien in Louis Valentino Jr. Park (uitzicht op Lady Liberty).

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

Eten en drinken

Die lange rij staat er niet voor niks. Hometown Bar-B-Que (van pitmaster Bill Durney) heeft de beste barbecue in de wijde omtrek. Voor de beste combinatie van uitzicht, sfeer en seafood is er Brooklyn Crab, een strandtent in de stad met sjoelbakken en minigolf.

Uitgaan

Ooit populair onder havenwerkers en scheepswerfarbeiders: Sunny's Bar - sinds 1890 - is still going strong. Lokaal instituut met livemuziek.

2: GREENPOINT

East River Ferry, naar: 10 India Street, vaartijd 26 minuten.

Greenpoint is minder bekend dan Williamsburg, maar het is er stiekem wel veel leuker. Terwijl het naastgelegen Williamsburg bijna onder zijn eigen hipheid bezwijkt, is Greenpoint laid back. De voormalige Poolse migrantenbuurt in Brooklyn heeft meer karakter, met oude gebouwen en mooie uitzichten over de East River. Naast nieuwe barretjes, restaurants en winkels - en de ook hier oprukkende hipsterbaardman - zijn er in Greenpoint gelukkig ook nog Poolse supermarktjes, bakkers en slagers te vinden. En niet onbelangrijk: de beste pierogi (Poolse ravioli) van New York eet je hier.

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

Wat te doen

Neerploffen in Transmitter Park en genieten van de skyline van Manhattan, langs de kades struinen of winkelen. Vooral Franklin Street heeft een hoge concentratie kleding- en designboetiekjes (oud en vintage), en de fijne boekwinkel Word.

Eten en drinken

Pierogi dus, bij voorkeur bij Karczma (136 Greenpoint Ave). Geen trek in de traditioneel Poolse keuken? Greenpoint is vergeven van de goede restaurants en bars die er ook nog eens charmant uitzien, vooral langs Manhattan Avenue (zoals Annicka, A Bar Brooklyn, Le Fanfare of Milk and Roses).

Uitgaan

Naar bandjes luisteren bij Saint Vitus, Brooklyn Bazaar, House of Vans of Warsaw at the Polish National Home. Of cocktails nippen met een fenomenaal uitzicht in de rooftop bar Westlight.

3: ASTORIA

Astoria Ferry, naar: 3-10 Astoria Boulevard, vaartijd 35 minuten.

Klein Athene wordt Astoria wel genoemd. In dit deel van Queens wonen veel Grieken, vandaar het aantal tavernes. Dat er ook veel mensen uit de Balkan leven, merk je dan weer aan de biertuinen, brouwerijen en excellente worstmakers. Groot Dorp zou je Astoria ook kunnen noemen. Ook al trokken er de afgelopen jaren steeds meer snelle makelaars, hippe bars en koffietentjes de wijk in, met zijn rustige straten en goedkopere huizen heeft Astoria nog altijd een gemoedelijke sfeer.

Wat te doen

Het Museum of the Moving Image heeft de grootste verzameling film-artefacten van Amerika. Zoals de prothesebenen (met blauwe plekken) die Winona Ryder droeg in balletfilm Black Swan. Het Socrates Sculpture Park, in 1986 opgericht door beeldhouwer Mark di Suvero, is een park met (gratis) tentoonstellingen van buitenbeelden. Plus muziekfestivals en openluchtfilms.

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

Eten en drinken

De Bohemian Hall and Beer Garden, uit 1910, is een biertuin zoals een biertuin bedoeld is. Geen hip gedoe, maar gewoon: schaduwrijke bomen, lange picknicktafels, jong en oud publiek, bier per kroes of karaf. En schnitzel met zuurkool.

Uitgaan

Het podium is nauwelijks groter dan een eettafel, maar bij buurtcentrum QED, een springplank voor jonge comedians, stonden al best wat bekende namen: Kate McKinnon van Saturday Night Live bijvoorbeeld. Verder: live podcasts, Golden Girls Bingo en komieken die hun dagboek voorlezen. 'Ongemak gegarandeerd.'

4: SUNSET PARK / INDUSTRY CITY

Rockaway Ferry, naar: 140 58th St, vaartijd: 16 min/ South Brooklyn Ferry: 32 minuten.

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

Ruim veertig jaar stonden ze leeg, de zes enorme pakhuizen en andere industriële gebouwen die vanaf 1890 onderdeel waren van Bush Terminal. Met zijn omvang van twaalf straatblokken was het productie-, opslag- en distributiecentrum destijds het grootste van Amerika. Vijf jaar geleden knapte een investeringsmaatschappij de vervallen panden op en stichtte Industry City, waar inmiddels vierhonderd bedrijfjes gevestigd zijn die zijn gespecialiseerd in alles van film tot architectuur en van mode tot eten. In de Food Hall kun je doordeweeks tot zes uur 's avonds goed eten en koffiedrinken; in het weekeinde strijkt hier 's winters de Brooklyn Flea neer, een hippe vlooienmarkt met kleding, design, antiek en eten. 's Zomers zijn er gratis en betaalde openluchtconcerten in de binnenstraten en filmvertoningen op het dak.

Zie industrycity.com

Industry City is een half uur lopen van de aanlegsteiger, en circa 10 minuten met een taxi.

5: ROCKAWAY

Rockaway Ferry, naar: Beach 108th Street/ Beach Channel Drive, vaartijd 41 minuten.

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

Vanwege de stevige slagkracht van de Atlantische Oceaan is Rockaway bij uitstek een surfstrand. Maar op Rockaway kun je natuurlijk ook prima zonnen, over de promenade flaneren of fietsen en ijskoude sangria's drinken. Tussen de 84ste en de 108ste straat zijn langs de houten boulevard leuke strandtenten te vinden. Surfscholen bevinden zich rond de 67ste straat. Je kunt een fiets huren bij Paul Bicycle Shop, een kwartiertje lopen van de ferry.

6: GOVERNOR'S ISLAND

Governor's Island Ferry, 8 minuten - retour: 2 dollar, kinderen onder 12 jaar gratis.

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

Dit eilandje in de baai van Manhattan, een voormalige marinebasis, werd in 2014 door het Nederlandse architectenbureau West 8 omgevormd tot een drijvend park. Vanaf hier heb je de spectaculairste uitzichten op het Vrijheidsbeeld en de skyline van Lower Manhattan. En hier kun je ook de drukte van de stad achter je laten: tussen de officiersgebouwen, in het oude fort, tussen de heuvels (met glijbanen!) die West 8 heeft aangelegd, of in de hangmatten die over het eiland zijn verspreid. Het eiland is open van 1 mei tot en met 31 oktober. Doordeweeks kan het hier doodstil zijn, in de weekeinden zijn er activiteiten. Komend seizoen kan er voor het eerst op het eiland worden gekampeerd.

Zie govisland.com

7: STATEN ISLAND

Staten Island Ferry, van Whitehall Terminal Manhattan naar St. George Ferry Terminal, elke 30 minuten, dag en nacht - gratis.

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

Laten we eerlijk zijn: de grootste attractie van Staten Island is St. George, de gratis veerboot naar Staten Island, die langs het Vrijheidsbeeld vaart. Op Staten Island zelf is voor toeristen niet vreselijk veel te beleven. En dus nemen de meesten de eerste de beste oranje veerboot terug naar Manhattan. Begrijpelijk. Al zou je op een zomeravond ook een honkbalwedstrijd kunnen zien in het intieme stadion van de Staten Island Yankees, met uitzicht op de baai van New York en de skyline van Lower Manhattan. Of gaan eten bij Enoteca Maria, een restaurant bestierd door Italiaanse 'nonne' ('oma's'), waar elke avond ook een nonna uit een ander deel van de wereld een menu verzorgt.

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

Wie zich hartje zomer geen raad weet in oververhit New York, kan terecht op tal van stadsstranden: oeroud, hip, verstopt én goed bereikbaar.

Meer over