Maleisische orang-oetang verslaafd aan roken

In de Maleisische dierentuin Johor Baru zit een Orang-oetang die kettingrookt, omdat toeristen haar steeds sigarettenpeuken toewerpen. De 25-jarige Shirley smeekt bezoekers om peukjes, ook haar kooigenoot Abu is verslaafd aan tabak.

FOTO DAILY MIRROR Beeld
FOTO DAILY MIRROR

De situatie in de dierentuin is erbarmelijk, schrijft de Engelse krant de Daily Mirror. De krokodillen zitten opgesloten zonder water om in te zwemmen, terwijl de tijgers in veel te kleine kooien zitten.

Rommel
De directie van de dierentuin onderneemt niets om te praktijken te stoppen. Er staan wel bordjes met 'verboden te roken', maar niemand controleert of de bezoekers zich aan dat verbod houden. De toeristen gooien naast peuken ook andere rommel naar de apen, zoals drankblikjes en verpakkingen met etensrestjes. Shirley houdt zich het grootste deel van de dag dan ook bezig met het opentrekken van blikjes en papiertjes, op zoek naar restjes eten en drinken.

Overheid
De Maleisische overheid heeft de dierentuinen een half jaar geleden verplicht de dieren in betere omstandigheden te huisvesten, maar daar is nog steeds bijna niets van terechtgekomen. Vorige week werden 10 dierentuinen in het land bezocht, en daar zijn de leefomstandigheden voor de dieren nog steeds verschrikkelijk, meldt de Britse dierenrechtenorganisatie Nature Alert aan de krant The Mirror.

Sommige dieren moesten kunstjes uitvoeren, iets wat verboden is. Verder waren de dieren in een van de dierentuinen ook afkomstig van de zwarte markt.

Meer over