De gidsBestsellers

Liever een goudeerlijk en rauw levensverhaal van de hand van de voetballer zélf

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

De tip van deze week: Marcel Mörings roman Amen. Beeld
De tip van deze week: Marcel Mörings roman Amen.Beeld

Sinds vorige week staan er twee levensverhalen van Nederlandse ex-topvoetballers in de top-10 van de CPNB Bestseller 60. Zulke boeken doen het over het algemeen goed, zeker als iemand ‘zijn complete verhaal vertelt’ en ‘daarbij niemand [spaart], vooral zichzelf niet’, of als het een ‘rauwe, eerlijke, maar vooral ook zeer onthullende autobiografie’ is. Laat Basta, de door Edwin Schoon opgetekende autobiografie van Marco van Basten, dat nu net allemaal zijn (volgens de uitgever). Auke Koks biografie over Johan Cruijff aan de andere kant belooft te tonen wie de sportman ‘nu écht’ was en aandacht te hebben ‘voor zijn brille én gebreken’, daar gaat het grote publiek ook goed op.

Van beide boeken ging de publicatie bovendien gepaard met een schandaal: Koks bewering dat Cruijff jaarlijks een miljoen kreeg uitgekeerd van de Cruijff Foundation was onrechtmatig, oordeelde de rechter, die vervolgens opdracht gaf tot 65 duizend rectificerende inlegvellen. Marco van Basten toeterde Sieg Heil door een openstaande microfoon en mocht een week niet op televisie.

Literatuur is geen wedstrijd, maar de verkoop van de (auto)biografieën van Van Basten en Cruijff mogen we best met elkaar vergelijken. Tussenstand: Johan Cruijff bezet de zevende plaats in de Bestseller 60 (en ontbreekt in de VK-toptien), Basta staat voor, als nummer 1 in de Bestseller 60 en 3 in de VK-toptien. Voorlopige conclusie: blijkbaar willen mensen net iets liever een rauw en goudeerlijk levensverhaal lezen als het de geportretteerde zelf is die vertelt, ook al is-ie soms een beetje dom.

1 Rutger Bregman, De meeste mensen deugen (De Correspondent)

2 Geert Mak, Grote verwachtingen (Atlas Contact)

3 Edwin Schoon & Marco van Basten, Basta (Lebowski)

4 Martine Bijl, Rinkeldekink (Atlas Contact)

5 Oek de Jong, Zwarte schuur (Atlas Contact)

6 Victor Mids & Oscar Verpoort, Mindf*ck next level (Maven publishing)

7 Stephan Enter, Pastorale (Van Oorschot)

8 Fokke Obbema, De zin van het leven (Atlas Contact)

9 Paul Mercier, Het gewicht van de woorden (Wereldbibliotheek)

10 Jamie Oliver, Jamie’s VEG (Kosmos)

Leo van de Wetering van Donner, Rotterdam. Beeld Jan Mulders
Leo van de Wetering van Donner, Rotterdam.Beeld Jan Mulders

Tip van Leo van de Wetering (Donner): Marcel Möring, Amen (De Bezige Bij)

Als boekverkoper ben ik altijd een pleitbezorger geweest van het werk van Marcel Möring; en niet alleen omdat hij onze winkel al bezocht voordat hij debuteerde. ‘Geen ruzie, want Joyce kan niet tegen conflicten. Vanwege vroeger. Jij: Maar een discussie, onenigheid, irritatie desnoods, dat is geen ruzie. Voor haar wel. Hoe een verschil van mening, et cetera, dan moet worden opgelost? Zij: door een redelijk gesprek waarin een oplossing wordt gezocht. Joyce, zeg je, dat is geen relatie, dat is een vergadering.’ Citaat uit Amen, zijn onlangs verschenen roman. Kern van het boek: een archeoloog, gevorderd in jaren, wordt door zijn vrouw verlaten. In verbijstering graaft hij naar de waarheid van hun gedeelde leven. En hoe zij werd wie ze was. En wat zijn leven had bepaald. Een zeer persoonlijk, subliem geschreven vlechtwerk over de liefde. Ik plaats een vijfde ster, naast de vierde die Möring van de Volkskrant kreeg.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over