De GidsLezersdillema

Lezersdilemma: Wat moet ik aan met de lelijke jas?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Machteld van Gelder
null Beeld

Wat moet ik aan met die lelijke jas?

Ik heb een lieve buurvrouw met wie ik dagelijks een praatje maak. Zij houdt van uitgesproken kleding met felle kleuren en geometrische patronen. Ik geef haar daar wel eens, om aardig te zijn, complimenten over. Laatst nog, over een vrij hysterische jas die helemaal bij haar past, maar die ik zelf nooit zou dragen. Blijkbaar heb ik iets té enthousiast gedaan, want daarna stond ze stralend op de stoep met een vergelijkbare jas die ze voor mij had gekocht in de uitverkoop. De jas niet dragen zonder uitleg is geen optie, ze ziet me praktisch elke dag. Maar opbiechten dat ik er niet dood in gevonden wil worden vind ik moeilijk. Wat zou u doen?

Vrouw (32), naam bij de redactie bekend

Prijs haar stijl

Niets zo persoonlijk als smaak. Al is het vast aardig bedoeld van uw buurvrouw, het is best aanmatigend om je eigen stijl zo aan iemand op te dringen. Omdat u elkaar dagelijks ziet, zal een leugentje om bestwil niet voldoen. Er zit niets anders op dan eerlijk zijn. Prijs uw buurvrouw om haar unieke eigen smaak en leg haar uit dat ook u trouw blijft aan de stijl die bij u past.

Ankie van Hezewijk (52), Rosmalen

Doe iets terug

Uw buurvrouw moet erg op u gesteld zijn. Ze heeft moeite gedaan en geld besteed om u blij te maken. Vertel eerlijk hoe opgelaten u zich voelt bij de situatie, maar vooral ook dat u blij bent met haar oprechte vriendelijke intentie. U waardeert haar als persoon, niet om haar kledingsmaak. Lach samen om het misverstand. Begin niet over de kosten, maar doe wel iets terug. Nodig haar uit voor een terrasje, of neem een gebakje of cadeautje mee. Liefst iets waarvan u weet dat het bij haar excentrieke stijl past. Vertel ook waar u warm voor loopt. Dan biedt u haar de kans u oprecht blij te maken.

Eric van Kleef (51), Leiden

Dierbaar

Dit verhaal doet mij aan mijn moeder denken die tijdens het nieuwjaarsbezoek aan haar buur altijd een bakje ananas kreeg waar zij van gruwde en uit beleefdheid zei dat ze het lekker vond. Zo ontkwam ze ieder jaar niet aan haar bakje ananas. Ik denk toch dat je eerlijk moet blijven en zeggen dat je het reuze lief vindt en dat jullie vriendschap jou heel dierbaar is maar dat de jas meer bij haar past dan jou.

Gerrie Lapré (80), Zwolle

Verzin een nieuwe bestemming voor de jas

Zelf heb ik ook een expressieve kledingstijl en weet dat wanneer mensen me complimenteren het niet betekent dat ze het zelf zouden dragen. Jouw buurvrouw herkent dit waarschijnlijk en staat open voor de waarheid over de jas. Het is namelijk al geweldig dat jullie twee het over mode hebben ondanks dat jullie stijl verschillend is. Bedank haar en vraag of je de jas aan iemand anders kan geven of mag doneren aan een goed doel. Of, nog beter, kan ze het vermaken met de naaimachine en er iets anders van maken wat je wél zou willen gebruiken (kussenhoes/tas)? Zo versterk je jullie band, blijf je jezelf en ben je eerlijk.

Kate van de Krol (24), Amsterdam

Draag de jas juist niet

Als ze er naar vraagt kan je uitleggen dat je je toch niet senang in de jas voelt. Dat het niet jouw stijl is en eventueel nog dat je je er erg schuldig over voelt. Je kunt nog opperen dat je het met liefde teruggeeft, zodat ze er iemand anders in haar kennissenkring blij mee kan maken. Als je het er niet op aan wilt laten komen kan je dit ook proactief doen; je pakt de jas weer netjes in, doet er een bosje bloemen bij en brengt hem terug naar de buurvrouw, met uitleg van gelijke strekking.

Jiska Norder (47), Nieuwegein

Over twee weken: Wat te doen met de e-sigaret op kantoor?

Ik heb sinds een maand een nieuwe collega waar ik het goed mee kan vinden. Er is één irritatiepuntje; ze rookt een e-sigaret op kantoor. Ons kantoor is niet groot. Ik heb haar op de site van het RIVM gewezen, waar de schadelijke factoren van de e-rookdampen staan vermeld. Ze zegt dat het niet bewezen is en rookt door, ook waar ik bij ben. Ik wil wel vragen of ze ermee wil stoppen maar ik wil onze werkrelatie niet schaden. Zelf ben ik 10 jaar geleden gestopt met roken, vanwege gezondheidsklachten.

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 11 maart 2019 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over