de gidslezersdilemma

Lezersdilemma: Mijn moeder wil haar deel van het pensioen van mijn vader

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld

De scheiding van mijn ouders betekende voor mijn moeder een zware tijd met financiële onzekerheid. Die overwon ze, ze heeft nu een comfortabel leven, terwijl mijn vader juist in armoede raakte, met een alcoholprobleem en sociaal isolement als gevolg. Zijn recente pensioenuitkering geeft hem een gezonder en stabieler bestaan. Mijn moeder heeft recht op haar deel en eist dit op. Ik vrees dat dit mijn vader opnieuw in armoede en isolement brengt. Ik zou willen dat ze samen een middenweg vinden die recht doet aan de situatie nu, maar ze weigeren een gesprek met elkaar.

Man (38), naam bij de redactie bekend.

Wettelijk verkregen recht

Sinds 1980 heeft een echtgenote bij echtscheiding recht op 50 procent van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen respectievelijk het volledige nabestaandenpensioen. Dit is haar goed ­recht, aangezien vrouwen hierin in het algemeen waren achtergesteld. U beschrijft dat uw moeder na de echtscheiding zich zelfstandig financieel heeft opgewerkt en uw vader niet. Terecht dat uw moeder zich beroept op haar wettelijk verkregen recht, ik raad haar aan via een sociaal raadsman of advocaat dit dan ook af te dwingen. Ook kan zij de pensioenuitvoerder van uw vader hierom verzoeken. Uw vrees dat uw vader wederom in armoede vervalt lijkt mij niet relevant, dit heeft hij zelf in de hand, al dan niet met uw hulp.

Gerard Kaatee (70), Uithoorn

Pak zijn alcoholgebruik aan

Wees eerlijk: de crux is het alcoholgebruik van je vader. Je moeder heeft haar armoede overwonnen, dat heeft haar vast veel en hard werken gekost. Je vader ‘koos’ voor de vergetelheid van alcohol. Weleens berekend wat dat kost? Laat je uit medelijden met je vader niet verleiden tot een ‘middenweg’ of ander gesjoemel. Je moeder heeft recht op het wettelijke pensioendeel van je vader. Zij hoeft niet twee keer in te leveren voor een alcoholist. Met medelijden help je je vader niet. Begeleid je vader geduldig en liefdevol richting afkickkliniek.

Simone Sevink (64), Wageningen

Kranig gedrag

Bekijk de situatie eens door de ogen van een buitenstaander. Een man en een vrouw hadden ooit een relatie. Door die relatie hebben zij beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk over en weer is opgebouwd. De vrouw heeft zich na het huwelijk uit een financieel nare situatie weten te ontworstelen. U wilt nu het kranige gedrag van de vrouw ‘belonen’ door een deel van haar inkomen af te pakken en te geven aan een man met wie zij niets te maken heeft. Dat is niet eerlijk.

Wim Bakker (61), Leeuwarden

Niet haar verantwoordelijkheid

Naar mijn mening maak je een fout in je redenering. Het pensioen dat je moeder opeist is niet het pensioen van je vader, maar het is haar pensioen. In de tijd dat het pensioen werd opgebouwd was zij waarschijnlijk in de situatie dat zij geen of minder pensioen opbouwde. Haar inbreng in het gezin was toen waarschijnlijk meer fysiek. Het pensioen dat door hen beiden werd opgebouwd tijdens het huwelijk was in gelijke delen van hen allebei. Als zij bij de scheiding niet hebben afgezien van de wettelijke verdeling, dan maakt ze dus terecht aanspraak op haar deel van het pensioen. Dat zij het beter heeft dan haar ex-man is geen argument in deze. Zij zijn niet meer getrouwd en dus niet meer financieel verantwoordelijk voor elkaar.

Paula Rooijers (66), Volendam

Over twee weken:

Ik heb moeite met de grappen van mijn schoonfamilie
Ik heb een gezellige, links georiënteerde schoonfamilie waar ik graag over de vloer kom. Toch worden er geregeld grappen gemaakt over zwarte mensen omdat ze af willen van politieke correctheid. Het is wel altijd dezelfde groep die het moet ontgelden. Ik heb hier moeite mee. Ben ik een zeurkous en te politiek correct of is mijn ongemakkelijke gevoel terecht? Kan ik mijn schoonfamilie hier in het laatste geval op aanspreken?

Vrouw (31), naam bij de redactie bekend

Meer over