De GidsWat zou u doen?

Lezersdilemma: ‘Ik heb slaapproblemen door het ritme van mijn huisgenoot’

Machteld van Gelder
null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Ik woon samen met mijn beste vriendin. Sinds kort heeft zij een nieuwe baan en staat daarvoor om 05.45 uur op. Ons huis is erg gehorig en ondanks de oordoppen word ik toch wakker en kan ik pas weer in slaap vallen als zij, drie kwartier later, de deur uit is. Anderhalf uur later moet ik zelf alweer opstaan. Dit gebeurt vijf dagen per week. Het breekt me langzamerhand op. Ik neem slaappillen, zij eet haar ontbijt met een plastic lepel. Het helpt niet, wat moet ik doen?

Vrouw (25), naam bij de redactie bekend

Regengeluiden

Ik herken het probleem. Ik woon in een flat en heb daarnaast ook af en toe nachtdiensten. Ik hoor de hele dag en nacht geluid van de buren. Dit hoort er eenmaal bij en went ook na een tijdje. Mijn tip: pieker niet als je wakker ligt, want dat houdt je wakker. Investeer in goede oordopjes en zet regengeluiden aan op je telefoon. Beide maskeren het geluid en uit onderzoek blijkt ook dat je beter slaapt door regengeluiden! Het helpt bij mij in ieder geval heel goed.

Wieke Tegelaar (27), Leiden

Neem haar ritme over

Waarom doe je niet met haar mee? Met zomer- en wintertijd schakel je ook heen en weer, dus je kunt ook nu je slaapritme wat vervroegen, en samen met haar opstaan. Lijkt me gezellig, en zij hoeft niet meer (letterlijk) op haar tenen te lopen om jou te ontzien. Ik heb het een aantal jaar geleden ook gedaan, en het bevalt me prima: voor tienen naar bed, en voor 6 uur op. ’s Avonds ben ik toch te moe om wat dan ook te doen, en die extra tijd ’s ochtends gebruik ik voor rustig ontbijten en de krant lezen, e-mails wegwerken of wat er ook maar aan klusjes ligt.

Sytske de Waart (56), Utrecht

Verhuizen

Zo te horen hebben jullie samen al het redelijke geprobeerd om het probleem op te lossen. Helaas zonder resultaat. Dan is de conclusie dat jullie helaas niet meer compatibel zijn als huisgenoten. Tijd dat een van de twee op zoek gaat naar een nieuwe woonruimte.

Victor Gerbrands (29), Rotterdam

Slaap hoeft niet onafgebroken te zijn

De oplossing? Ga doordeweeks ’s avonds een uur eerder naar bed en laat het idee los dat een goede nacht altijd uit onafgebroken slaap zou moeten bestaan. Dat dacht ik toen ik 25 was ook, maar een aantal jaren en twee kinderen later is mijn ervaring heel anders. Stel je in op drie kwartier doezelen – het is al heel wat dat het je daarna nog lukt om weer verder te slapen. En geniet van de weekenden.

Hilde van Andel (38), Landsmeer

Erger je niet

Toen ik met mijn echtgenoot trouwde bleek hij altijd om 3 uur op te staan. Dan kreeg ik koffie op bed. Dat was even wennen. Daarna draaide ik me om, sliep verder en stond om half 7 op om naar mijn werk te gaan. Na 38 jaar kwam daar door dementie een einde aan. Ook jammer! Je niet ergeren, dus, en bedenken wat je wel hebt. Een lieve vriendin die ook nog rekening met je houdt.

Anneke van Kregten (71), Delfgauw

Geniet van de extra tijd

Sta ook op om 05.45 uur en ga dan natuurlijk ook eerder naar bed om voldoende slaap te krijgen. Gebruik de tijd die u voor uzelf heeft in de ochtend, als uw huisgenoot is vertrokken, om een fijn begin van de dag te creëren, bijvoorbeeld door dat boek te lezen waar u niet aan toe kwam, yoga te doen, of wat dan ook. Het zal even wennen zijn om uw ritme te verschuiven, dus houd het minstens een paar weken vol.

Marianne Grooten (58), Zwolle

Over twee weken: collega aanspreken op het kijken van video’s tijdens kantooruren?

Mijn collega kijkt rustig een uur of langer video’s op kantoor die niks met werk te maken hebben op de dag dat onze leidinggevende vrij is. Ze denkt misschien dat we het niet doorhebben, maar je ziet het als je langs haar loopt en soms gaat per ongeluk het geluid aan over haar luidspreker. We hebben het allemaal druk en ze zou meer kunnen doen als ze gewoon de hele dag werkt. Even een pauze is niet erg, maar houd het dan kort. Moeten we er nou iets van zeggen? Haar confronteren vind ik niet helemaal mijn taak, omdat zij er al veel langer zit en afspraken maakt met onze leidinggevende over haar werk. Maar naar de leidinggevende stappen voelt ook niet goed.

Vrouw (40), naam bij de redactie bekend

Meer over