de gidsgezonder leven editie

Lezen over gezond leven in deze speciale editie op Tweede Pinksterdag

Op deze krantloze Pinksterdag bieden wij u een speciale tableteditie over gezonder leven. Bij de Volkskrant is het de redactie Wetenschap die daarover bericht. En dat is fijn, want je komt soms de raarste claims tegen als het over gezondheid gaat.

. Beeld .
.Beeld .

Meer sporten, minder eten of vroeger naar bed. Of je nu slanker, fitter of uitgeruster wilt zijn: de motivatie om je levensstijl aan te passen, is voor iedereen anders. Ik wil ze eigenlijk allemaal wel aanpakken.

Mede doordat deze onderwerpen zo razend populair zijn, verschijnt er ontzettend veel onzin over. De Volkskrant laat haar verhalen over gezondheid allemaal schrijven door de mannen en vrouwen van de redactie Wetenschap. Zij kunnen meteen zien of een ogenschijnlijk maffe gezondheidsclaim gebaseerd is op een vaag onderzoek van een dubieuze universiteit, of dat de betrouwbare Gezondheidsraad zich er al over heeft gebogen.

DE TABLETEDITIES VAN DE KRANT

Steeds meer abonnees lezen de krant met de nieuwe tablet-editie. U vindt er elke dag de verhalen uit de papieren krant, inclusief video’s, podcasts, animaties en interactieve elementen. Op zon- en feestdagen, wanneer er geen krant in de brievenbus verschijnt, brengen we regelmatig speciale (thema)edities uit.

Zo beantwoordt de redactie al jarenlang de meest uiteenlopende vragen van lezers. Waarom heb je bij verliefdheid vlinders in je buik? Waarom hebben sommige mensen meer spierpijn dan anderen? Rust je ook uit als je slaapt?

Dit type vragen hebben we voor deze speciale editie vermengd met lekkere recepten en een meeslepende podcastserie over slapeloosheid. Ook een aantal gezondheidsissues hebben we als Gids-redacteuren voorgeleefd en getest. Zo probeerden we uit te vinden wat slapeloosheid geestelijk doet met jonge ouders (spoiler: veel!). En waarom bij sporten juist het element ‘volhouden’ zo lastig is.

Zelf testte ik het ‘langlevendieet’. Ik weet best dat elk dieet uiteindelijk neerkomt op een beetje normaal doen met de schijf van vijf. Ook het saaie maar doeltreffende mantra ‘matig en gevarieerd’ is mij bekend. Maar bij ‘matig’ lag nu net het probleem. Met een weekje vasten, kwam ik er wel uit. En hoe.

Behalve de ‘Beter Leven’-vragen van lezers trouw beantwoorden, was er nog een bijzondere rol voor de redactie Wetenschap weggelegd: redacteur Maarten Keulemans ging creatief aan de slag met lezersvragen en beantwoordde deze in video’s. Als zijn ironische Instagram-alter ego #fitboyMaarten stelde hij levensvragen aan de orde als: hoeveel wortels moet je eten voordat je oranje wordt? Of: is de sportschool eigenlijk wel nodig?

Het antwoord op die laatste vraag is nuchter als altijd: eigenlijk niet. Als je dagelijks maar iets doet waarvan je hartslag flink omhoog gaat. Naar de bus rennen of in stevig tempo de trap op rennen bij voorbeeld.

Lees de digitale editie

Meer over