De GidsWoonkeuze

Lampen die gegroeid zijn uit kristallen

null Beeld  Isaac Monté
Beeld Isaac Monté

De Rotterdamse ontwerper Isaac Monté is gefascineerd door natuurlijke processen. Zo maakte hij eens lampen van slachtafval en modeaccessoires van de pels van aangereden wild langs provinciale wegen. Daarnaast heeft de Vlaming Monté (in 2012 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam) zich gespecialiseerd in de kunstmatige kristallisatie op basis van mineralen als krijt, calcium of keukenzout.

In zijn werkplaats dompelt Monté sierobjecten maar ook voorwerpen als een stoel in een kokende vloeistof met opgeloste mineralen. Bij het afkoelen vormen zich gekleurde kristallen op het oppervlak; de mineraalrecepten zorgen voor verschillen in kleur of vorm. Natuurlijke groeiprocessen die jaren, soms wel eeuwen duren, worden verkort tot slechts een paar uur. Dat lijkt eenvoudig, maar de kleinste afwijking in samenstelling, temperatuur of tijdsduur van het dompelingsproces kan de kristalvorming doen mislukken. Monté’s experimenten resulteerden in Crystal Knots, een serie lampen die de nanostructuur van proteïnen verbeeld (vanaf € 990).

www.isaacmonte.nl

De lampen zijn te zien op de designbeurs Object, die van donderdag 7 tot zondag 10 februari wordt gehouden in het HKA-gebouw in Rotterdam. www.objectrotterdam.nl

Meer over