de gidstips voor dit weekend

Kunst kijken en procureur koken: de weekendgids voor 8 en 9 september

Wat kun je dit weekend allemaal doen, kijken, koken en eten? Of je nu thuisblijft of zin hebt om eropuit te gaan, wij selecteren de beste tips voor het weekend van 15 en 16 september.

Redactie
Eindelijk weekend! Beeld Claudie de Cleen
Eindelijk weekend!Beeld Claudie de Cleen

Kunst kijken

Los Desastres de la Guerra of De verschrikkingen van de oorlog is een reeks van tachtig etsen, gedrukt van de koperplaten die de Spaanse kunstenaar Francisco de Goya tussen 1810 en 1820 maakte. De reeks beeldt de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog af, de daarop volgende hongersnood in Madrid en allegorische composities, en is nog tot en met 23 september te zien in het Prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen.

Muze of minnares, dat was lang de rol van de vrouw in de kunst. Maar fotograaf en kunsthistoricus Carla van de Puttelaar toont in een prachtige portretreeks hoe dat nu verandert in: machthebber. Voor haar serie Women in the Arts fotografeerde ze vrouwen uit alle takken van de kunstwereld – 130 vrouwen tot nu. In Volkskrant Magazine staat deze week een selectie van deze portretten, waaronder dat van onze cultuurjournalist Wieteke van Zeil. Ander werk van Carla van de Puttelaar is tot en met 9 december te zien in Museum Hilversum. Werk van haar is ook te zien op de tentoonstelling Muse, Model or Mistress? in Gallery Different in Londen van 23 tot 28 september.

Wieteke van Zeil.  Beeld Carla van de Puttelaar
Wieteke van Zeil.Beeld Carla van de Puttelaar

Voorstellingen

In het theaterstuk Hin und Her van Ödön von Horváth (1901- 1938, van Hongaarse origine) laten de makers zien hoe werkelijkheid en theater zich tot elkaar verhouden, elkaar nodig hebben, en kunnen voeden. Je schiet regelmatig in de lach, hoe triest de omstandigheden ook zijn. (vijf sterren)

Beginnende choreografen krijgen lastig geld losgepeuterd voor producties en worden moeilijk in hun eentje geprogrammeerd door theaters. Van levensbelang zijn daarom de samengestelde tourneeprogramma’s: hierin kunnen meerdere talenten zich op een volwaardige manier landelijk presenteren. De zesde editie van het initiatief Danslokaal 6 van dansgroep Conny Janssen Danst, die ook de (uitstekende!) dansers levert, is lekker gevarieerd én goed.

Naar de film

Grappig, tragisch, absurd en bloedserieus: Rungano Nyoni’s debuutfilm I Am Not a Witch over heksenkampen in Afrika is alles in één. Vanaf de eerste scène tot het schitterende eindbeeld blijft de film schuren en verrassen. (vier sterren)

De horrorfilm Mandy opent als psychedelische ballade en transformeert tot gitzwarte rock. Met kruisboog, kettingzaag en bijl laat Nicolas Cage het beest in hem los: niemand die zo overtuigend ‘Je bent een kwaadaardige sneeuwvlok’ brult als hij. (vijf sterren)

Nicolas Cage in ‘Mandy’. Beeld
Nicolas Cage in ‘Mandy’.

Eten en drinken

Onze restaurantrecensent Hiske Versprille kende bakkerij en lunchzaak Pig & Rye in Tilburg vooral van de obsceen lekkere plaatjes op sociale media. Maar ook in IRL (in real life) blijkt het eten erg goed. Dinsdag tot en met zondag geopend voor ontbijt en lunch.

Bakker, eigenaar en chef-kok van Pig & Rye Luc Martin. Beeld Els Zweerink
Bakker, eigenaar en chef-kok van Pig & Rye Luc Martin.Beeld Els Zweerink

Voor procureur kun je Yvette van Boven ’s nachts wakker maken. Ogenschijnlijk het eenvoudigste stuk varkensvlees, namelijk de ontbeende varkensnek met schouder, maar ook veruit het smakelijkst. Als je het vlees lang stooft, zorgt dat voor een prachtige, oerzachte en smaakvolle bout, die nu ineens nogal trendy geworden is. Maak dit weekend dus eens deze heerlijke procureur met bonen en citroen.

Daar kun je uitstekend een blikje bier bij drinken. Dit zijn de lekkerste ingeblikte bieren van eigen bodem. Liever wijn? Kan ook. Onno Kleyn tipt deze droge Sauvignon Blanc van Klein Constantia.

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Thuis voor de buis

De misdaadserie Karppi is een Finse bijdrage aan het langzaam uitdijend universum van de Nordic noir en we krijgen als bonus dat prachtige en volstrekt ontoegankelijke Fins erbij. En de hoofdstad Helsinki, waar in de loop van de twaalf afleveringen langzaam de lange winter binnenvalt, is het prachtig in beeld gebrachte decor voor het somber getoonzette verhaal. Nu te zien op Netflix. (drie sterren)

Meer series vind je op onze seriepagina, waar we tippen welke de moeite waard zijn – en welke niet.

‘Ouderwets’ analoog tv-kijken kan natuurlijk ook. Met de Tarentino-wraakfilm Kill Bill: Vol. 1 bijvoorbeeld, of de grensverleggende horrorfilm The Cabin in the Woods. Minder gewelddadig kan ook: in Andere Tijden, wordt George Baker geportretteerd. Bekijk hier alle tv-tips voor zaterdag.

Zondag begint er weer een nieuw seizoen van Boer zoekt vrouw, met dit jaar maar liefst drie boerinnen aan de start. Ook de moeite waard: de Franse animatiefilm Ma vie de Courgette. Hier staan alle tips voor zondag.

Meer over