De GidsWeekendrecept

Kedgeree is een van de beste ontbijten die er zijn, als u het Yvette van Boven vraagt

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten. Deze week: kedgeree

Kedgeree Beeld Yvette van Boven
KedgereeBeeld Yvette van Boven

We beginnen vandaag al direct met het opmaakgerecht.

Het Engelse (ontbijt-)gerecht ‘kedgeree’ wordt namelijk gemaakt met een restje overgebleven rijst van de vorige dag. Al mag u er van mij natuurlijk ook speciaal rijst voor koken.

Voor de lezer die nu met een groot vraagteken boven deze rubriek hangt: kedgeree is een Brits gerecht dat bestaat uit opgebakken rijst met kerrie, restjes groenten, waaronder erwten (’t is per slot een Éngels gerecht), gerookte vis en een hardgekookt ei.

Ooit voerde de Britse Oost-Indische Compagnie ‘handel’ met India, dat is u vast niet ontgaan. De Britten hielden daar bijzonder veel culinairs aan over: ik noem maar de curry als nationaal gerecht, of bijvoorbeeld de gintonic als een van de beroemdste overblijfselen uit die periode. (Tonic wordt gemaakt met kinabast: een heel bitter middel tegen scheurbuik. Om dat weg te kunnen krijgen werd het elixer gemengd met een shotje gin).

Maar goed, zo namen ze ook het Indiase gerecht khichari mee. Een makkelijk schoteltje gemaakt met rijst en linzen. Na verloop van tijd werden die linzen erwten, de Engelse gerookte vis en een hardgekookt ei werden toegevoegd en zo ontstond een van de beste ontbijtjes die ik ken.

Als u het wat heftig vindt als ontbijt mag u het ook als avondmaaltijd serveren. Mijn schoonzus maakte het eergisteren voor ons klaar als avondmaal in onze virusvrije cottage in de Ierse heuvels.

De volgende dag maakte ik van de overgebleven kedgeree een soort van nasi-schijven: Kedgeree-schijven dus eigenlijk. Een opmaakgerecht van een opmaakgerecht.

Laura’s Kedgeree

royaal voor 4

300 gram ongekookte rijst (ca. 800 gram gekookte rijst) in bouillon

1 ui, gesnipperd

2 tenen knof, fijngehakt

1 eetl. kerriepoeder

1 theel. korianderpoeder

1 theel. gemberpoeder

Snuf chiliflakes naar smaak

3 eetl zonnebloemolie

300 gram (diepvries-) doperwten

300 gram spinazie

Flinke hand peterselie of koriander, grof gehakt

1 gerookte makreel, gefileerd en in grove stukken

4 hardgekookte (overgebleven paas-!)eieren

Zeezout en versgemalen zwarte peper

Evt. een citroen of limoen in parten

Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking bijna gaar, in water met een bouillontabletje erin. Of gebruik overgebleven rijst van de vorige dag.

Verhit de olie in een hapjespan of wok en fruit daarin de ui glazig, voeg de knoflook en de specerijen toe en bak alles even uit. Schep de rijst erdoor en bak op middelhoog vuur even lekker door. Roer de doperwten er fluks doorheen om als eerste mee te kunnen garen.

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Schep er dan de spinazie door, laat het al roerbakkend slinken en voeg als laatste, vlak voor het serveren, de tuinkruiden en de gerookte vis toe. Breng de boel op smaak met zout en peper en dien op met gehalveerde hardgekookte eieren erop en misschien een partje citroen of limoen erbij om erover uit te knijpen.

Kedgereeschijven Beeld Yvette van Boven
KedgereeschijvenBeeld Yvette van Boven

Kedgeree-schijven

voor 8-10 stuks

400-500 gram overgebleven kedgeree

1-2 eieren, losgeklopt

een handje bloem, plus extra

zeezout en versgemalen zwarte peper

sap van 1/2 citroen

olie om in te bakken

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Meng de kedgeree eerst met 1 geklopt ei en een handje bloem. Valt het te erg uit elkaar, giet er dan scheut voor scheut nog wat geklopt ei door of zoveel bloem dat er met gemak burgertjes van in elkaar gedrukt kan worden. Ik maak mooie strakke schijfjes door ze in een bakring te drukken en met de achterkant van een lepel uit te strijken. Bewaar ze op een vel bakpapier op een dienblad.

Zet het blad in de koelkast en laat ze minstens 30 minuten opstijven.

Verhit een laagje olie in een koekenpan. Bestrooi de schijven vlak voor het bakken met een wuif bloem aan beide kanten. Bak de kedgeree-schijven in porties goudbruin. Keer ze pas als de onderkant goed krokant is.

Serveer ze zo met salade of zoals wij: gevouwen in platbrood met een lik kerriemayo, en een blaadje sla.

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Meer over