Beter/levenTweeling

Kan een vrouw tegelijkertijd zwanger zijn van twee verschillende mannen?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: kan een vrouw tegelijkertijd zwanger zijn van twee mannen?

null Beeld Suzanne Ranzijn
Beeld Suzanne Ranzijn

Een van hen zou van mij kunnen zijn, maar de ander zeker niet, dacht een Vietnamese vader in 2016, kijkend naar zijn tweeling. Twee meisjes, één met dikke zwarte krullen, de ander met dun stijl haar. De vader liet het dna testen en inderdaad: moeder had een slippertje gemaakt. De tweeling had verschillende vaders.

En dat komt vaker voor. In 2015 weigerde een man in New Jersey zijn ex-partner alimentatie te betalen: de meisjes waren niet van hem. Na een dna-test bleek toch de halve tweeling van hem. Dus: halve alimentatie.

Een vrouw kan dus een tweeling baren van twee verschillende mannen. Dan moeten er bij de maandelijkse ovulatie van de vrouw minimaal twee eicellen vrijkomen, waar dat er normaal één is. En die beide eicellen moeten korte tijd na elkaar bevrucht worden door twee verschillende mannen. Heteropaternale superfecundatie, heet dat. ‘Een bijzonder zeldzaam fenomeen’, zegt Sebastiaan Mastenbroek, klinisch embryoloog aan het Amsterdam UMC.

Maar het kan nog wonderlijker. Zo kwam in Australië vier jaar geleden een semi-identieke tweeling ter wereld: een eeneiige tweeling bestaande uit een jongen en een meisje. Dat kan eigenlijk niet: een eeneiige tweeling is identiek en ontstaat doordat de bevruchte eicel bij het delen in een vroeg stadium splitst. Toen artsen zagen dat een jongen en een meisje aan dezelfde placenta zaten (dat is alleen bij eeneiige tweelingen het geval) fronsten ze hun wenkbrauwen.

Een internationaal onderzoeksteam kwam onlangs met een verklaring. De tweeling zou zijn ontstaan doordat twee zaadcellen gelijktijdig in de eicel kwamen. Normaal sterft de cel dan, maar dit keer niet. De eicel versmolt met de beide zaadcellen, waarna beide setjes chromosomen zich apart ontwikkelden tot de broer en zus. Een derde setje vormde zich volgens de onderzoekers tussen de twee zaadcellen. Die ging te gronde, schrijven ze in The New England Journal of Medicine.

‘De kans dat zoiets goed gaat, is echt ontzettend klein’, zegt universitair hoofddocent embryologie Susana Chuva de Sousa Lopes (LUMC). Eigenlijk komt het nooit voor. Dit is de tweede keer ooit, de eerste keer was in de Verenigde Staten in 2007.

Helemaal zonder complicaties is de gebeurtenis ook niet. Artsen moesten het meisje, toen ze drie jaar was, opereren. Zij verwijderden haar eierstokken omdat deze niet volledig ontwikkeld waren en de kans op kanker vergrootten.

En of de tweeling nu bizar veel op elkaar lijkt? Mastenbroek: ‘De genen van de moeder zijn allemaal hetzelfde, dus theoretisch lijken ze meer op elkaar dan een twee-eiige broer en zus. Maar het blijven een jongetje en een meisje, en die zijn gewoon verschillend. Aan de buitenkant zul je niet kunnen zien dat er een unieke gebeurtenis heeft plaatsgevonden.’

Meer over