In de modeDuistere Bloemenprints

Jurken met donkere bloemprints kunnen ook in de winter gedragen worden

Jurken met bloemenprints. Dat klinkt heel gezellig en zomers, maar de blommen voor de winter zijn allesbehalve dat. De jurken zijn veelal lang en sluik, de ondergrond is meest zwart; heel tropisch en uitbundig is het dus allemaal niet. Au contraire!

Prada. Beeld Imaxtree
Prada.Beeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Jurken met bloemenprints. Dat klinkt heel gezellig en zomers, maar de blommen voor de winter zijn allesbehalve dat. De jurken zijn veelal lang en sluik, de ondergrond is meest zwart; heel tropisch en uitbundig is het dus allemaal niet. Au contraire! Deze trend heeft een bitter randje, een droeve ondertoon en een duistere zweem, de ideale outfit om Baudelaires Les Fleurs du Mal nog eens te herlezen. Logisch dat de meest geziene bloem bij deze trend de roos is, een bloem die zowel tere blaadjes als nare stekels heeft. De grootste aanzwengelaars van deze trend zijn Prada, rijzende modester Richard Quinn en printgrootmeester Dries van Noten. Prada combineerde bloemen met gothic-elementen en Frankenstein-referenties. Bij Van Noten vielen vooral de originele prints op: die bleken gebaseerd op foto’s van verwelkte bloemen uit ’s mans eigen tuin.

Givenchy. Beeld Imaxtree
Givenchy.Beeld Imaxtree
Valentino. Beeld Imaxtree
Valentino.Beeld Imaxtree
Miu Miu. Beeld Imaxtree
Miu Miu.Beeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Vooral niet te zoet dus, en met een beetje gevoel voor drama. De accessoires, van tassen tot schoenen en laarzen, houden we daarom ook zwart of dieppaars. Blote benen? Kan, maar alleen voor de koubestendigen. Zwarte kousen zijn hier goed op hun plaats, van dunne nylons tot opaque maillots. Extra winters is een dun colletje eronder, extra drama geven barokke oorbellen of een toef zwart kant. Extra stoer maak je de look met zware leren boots – zoals gezien bij Alexander McQueen – of een das met camouflageprint – gezien bij Miu Miu. Extra poëtisch zijn rozen in combinatie met een print van De Kus van Rodin, zoals we bij Valentino zagen.

Kanye West and Kim Kardashian in 2013. Beeld Getty
Kanye West and Kim Kardashian in 2013.Beeld Getty

Valkuilen vermijden doe je zo

In mei 2013, toen het woord bodyshaming nog moest worden uitgevonden, werd op sociale media stevig de draak gestoken met Kim Kardashian die in hoogzwangere toestand gehuld in een gebloemde jurk met lieshoge split naar het Met Gala ging. De jurk van gebloemde jersey was van Riccardo Tisci voor Givenchy, die ook de bijpassende handschoenen en pumps geleverd had – vier druppels die de toch al volle bloemenemmer deden overlopen. Meest gemaakte grap: dat ze in die jurk sprekend leek op een driezitsbank, wat meerdere malen treffend werd geïllustreerd. Wijze les: bewaar wufte bloemenlooks tot na de bevalling. Of heb schijt aan wat mensen over je zeggen.

Marc Jacobs. Beeld Imaxtree
Marc Jacobs.Beeld Imaxtree
Alexander McQueen. Beeld Imaxtree
Alexander McQueen.Beeld Imaxtree
Richard Quinn. Beeld Imaxtree
Richard Quinn.Beeld Imaxtree
Dries van Noten. Beeld Imaxtree
Dries van Noten.Beeld Imaxtree
Junya Watanabe. Beeld Imaxtree
Junya Watanabe.Beeld Imaxtree

Een bekend mens

Zes Met Gala’s later, toen diversiteit en bodypositivity hoog op de modekalender waren beland, kwam er weer een eenpersoons bloemencorso binnen bij het bal. Deze keer was het ontwerper Richard Quinn in Robert Smith-achtige drag, gehuld in een paars bloemengewaad maatje kleedzak, met bijpassende laarzen en handschoenen. Voor een over de top gala met het thema Camp een puike dracht, voor op straat misschien wat al te dol. Naast hem stond model Lily Aldrigde, ook in een creatie van Quinn. Met de zwarte tulen sleep en de latex coltrui en handschoenen onder de strapless jurk was het plaatje helemaal van nu: lieflijk en scabreus tegelijk.

Lily Aldridge (rechts) en Richard Quinn, 2016. Beeld Getty
Lily Aldridge (rechts) en Richard Quinn, 2016.Beeld Getty
Meer over