De GidsVrijmarkt

Je overtollige spullen slijten op Koningsdag? Zo pak je dat aan

null Beeld Guus Dubbelman
Beeld Guus Dubbelman

Op Koningsdag kan iedereen even ondernemer zijn, gewapend met een kleedje en overtollig verklaarde huisraad. Voor wie komende zaterdag ook eens zijn handelsgeest wil aanspreken op de vrijmarkt, verzamelde Volkskrant-verslaggever en ervaringsexpert Jennie Barbier de beste tips.

Ben je ook, geïnspireerd door al die opruimgoeroes (en natuurlijk door onze opruimchallenge), tijdens de voorjaarsschoonmaak driftig door het huis gegaan om alle spullen die geen plezier meer brengen overtollig te verklaren? Dan ben je mooi op tijd voor dé feestdag voor overtollige spullen: Koningsdag. De dag waarop we massaal al dat afgedankte goed op een kleedje te koop aanbieden in de optimistische gedachte dat er vast wel iemand is die nog wat kleingeld over heeft voor dat oude prikbord of die amper gedragen tennisschoenen.

En dat is helemaal niet gek gedacht: volgens het vrijmarktonderzoek van ING uit 2018 is zeker twee derde van de Nederlanders van plan om op Koningsdag een bezoekje te brengen aan de vrijmarkt, waar de gemiddelde koper van plan is zo’n 33 euro uit te geven. Vooral boeken en speelgoed zijn gewilde koopjes, maar ook kleding, huishoudelijke artikelen en platen en cd’s doen het goed. Verkopers verwachten ook dit jaar voor hun spullen bijna 90 euro op te halen, weet consumenteneconoom bij ING Marten van Garderen. Mits het weer een beetje meevalt, natuurlijk.

Zelf sta ik sinds een jaar of 8 met mijn vriend en wisselende aanhang iedere Koningsdag op de vrijmarkt. Altijd op dezelfde plek; het is eigenlijk een soort traditie geworden. Vrienden en bekenden weten ons te vinden en soms komen ze er zelf ook even bij staan met een doos oude spullen die voor de gelegenheid van de vliering zijn gehaald. De opbrengst verschilt, maar die 90 euro per persoon halen we altijd wel. Geen slechte opbrengst voor een dagje gezelligdoenerij, waarbij je ook nog eens wat van die overbodig verklaarde spullen nieuw leven ziet krijgen in de handen van tevreden koopjesjagers.

Voor wie dit jaar ook eens wil proberen wat geld te slaan uit zijn opruimdrift: een kleine handleiding voor een succesvolle Koningsdag op de vrijmarkt.

De weggooigids: wat doe je met al die overbodig geworden spullen?

De Volkskrant Opruimweek zit erop. Ontspullen zou ruimte in je huis en rust in je hoofd moeten geven. Maar het weggooien van overbodige – maar goede – spullen is vaak lastig. Volkskrant-verslaggever Heleen van Lier onderzoekt waar je je overbodige spullen het beste kunt slijten.

1. Locatie, locatie, locatie.

Je kunt natuurlijk in je eigen straat proberen het oude speelgoed van je kinderen aan de overbuurjongen te slijten, maar voor het betere verkoopwerk moet je toch echt naar de grote vrijmarkt in je stad.

‘Net als in de echte economie, draait het voor een groot gedeelte om de locatie’, zegt ook Marten van Garderen. ‘Het is belangrijk dat je op een drukke plek zit, daar zijn meer potentiële kopers.’ Die drukke plekken zijn natuurlijk wel het meest gewild. Hoe pak je dat handig aan?

Voorverkennen. Ga niet op Koningsochtend op de bonnefooi met een tas vol spullen naar de vrijmarkt. Neem enkele dagen van tevoren (nu dus eigenlijk) poolshoogte op de locatie en zoek alvast een plekje uit. Je ziet al snel wat de populairste zone is: daar transformeert zeker een week van tevoren de stoep in een Risk-achtig tafereel van krijt en afplaktape en zullen de geharde Koningsdaghandelaren de avond van tevoren alvast hun kraam opzetten. Daar wil je als voor-de-lol-verkoper niet tussen staan met je kleedje – áls het je al zou lukken er een plekje te veroveren. Ga liever net wat buiten de hotspot staan, daar is het ook nog druk. Kijk bijvoorbeeld naar wat de doorlooproute is: van welke kant komen straks de meeste mensen aanlopen? Dat is de perfecte plek.

Reserveren. Het afbakenen van je beoogde verkoopplek met krijt of tape (of allebei) is aan te raden. Officieel weerhoudt dat natuurlijk niemand ervan alsnog dat stukje stoep in te pikken, maar over het algemeen wordt er wel rekening mee gehouden, al is het maar omdat niemand zin heeft om in de vroege ochtend ruzie te gaan staan maken met een boze medehandelaar – of erger, een teleurgestelde 8-jarige.

Vroeg opstaan. Zeker als elke vierkante centimeter rondom de door jou gereserveerde plek is afgeplakt door andere vrijmarktverkopers, kun je niet pas in de loop van de ochtend met je spulletjes komen aanzetten. Dan is je plek echt weg, hoe hard je ook je naam in de stoep hebt geëtst. Het hangt een beetje af van de stad en de locatie (en de weersverwachting!), maar op drukke plaatsen is tussen 5 en 6 uur ’s ochtends niet overdreven vroeg.

2. Goed etaleren

Goed, daar zit je dan, om half 6 ’s ochtends, op je met succes veroverde verkoopterritorium. Vergis je niet, het is dan al een drukke bedoening van af en aan rijdende auto’s, tafels die worden opgezet en spullen die worden uitgestald, terwijl slimme eendagsondernemers voor 50 cent thermoskoffie aanbieden in plastic bekertjes. Vanaf een uur of 7 lopen ook de eerste koopjesjagers al te speurneuzen naar verborgen parels, dus die vroege ochtenduren kun je mooi gebruiken om je koopwaar goed uit te stallen.

Het is belangrijk dat je dat een beetje fatsoenlijk doet. Ook hier werken veelal dezelfde mechanismen die je in een gewone winkelstraat ziet. ‘Mensen zijn op zoek naar gezelligheid, naar leuke dingen’, zegt Van Garderen. ‘Het moet dus gezellig en aantrekkelijk zijn. Er moet een goede sfeer hangen, net als in een echte winkel.’ En op de vrijmarkt is het aanbod altijd veel groter dan de vraag: niemand is aan het eind van de dag uitverkocht. Van Garderen: ‘Je onderscheiden van de massa is een pré.’ Hoe presenteer je het beste je spullen tussen de oranje wirwar van Koningsdagvierders?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Weg met gedateerde elektronica

Cd’s verkopen prima en dvd’s mogen voorlopig ook nog, maar op oude videobanden zit anno 2019 echt niemand meer te wachten. Weg ermee. In dezelfde categorie: computerspellen op cd-rom, minidisc-spelers en telefoonopladers van modellen die al jaren niet meer verkocht worden.

Netjes uitstallen. Een rommelmarkt is van zichzelf al rommelig genoeg. Zorg er dus voor dat je spullen goed zichtbaar zijn, maar ook dat het geheel overzichtelijk is. Grote dingen achteraan, speelgoed in doorzichtige kratten, sieraden uithangen op een rekje, boeken met de rug omhoog in een doos, et cetera. Dingen die kapot zijn of er gewoon niet meer uitzien moet je sowieso niet verkopen, dat straalt slecht af op de rest van je koopwaar.

Verhoging. Een (uitklapbare) tafel is handig: je uitzet spring meer in het oog en het ziet er netter uit. Een alternatief is sommige spullen op dozen te zetten. En hang kleding aan een kledingrek. Dan hoeft niemand op zijn knieën in een stapel T-shirts te graaien, maar kunnen ze rustig tussen de hangertjes neuzen. Bij gebrek aan een kledingrek kun je ook creatief omspringen met een uitklapbaar wasrek. Als je een dressboy hebt, nog beter. Maak een leuk setje: sjaaltje om, riem erbij.

Geef eyecatchers niet te snel weg. Dat knalroze nepbontjasje of die levensgrote teddybeer zijn mooie blikvangers voor je kraam. Die mag je dus best expres wat hoger prijzen, zodat ze niet met de eerste de beste koper meegaan.

Zorg dat je er zelf leuk uitziet. En het is Koningsdag, dus dat betekent oranje. Daarmee onderscheid je je misschien niet van de massa, maar gezellig oogt het wel.

null Beeld Pauline Niks
Beeld Pauline Niks

Vijf tips voor koopjesjagers van ‘professionals’

Op de vrijmarkten ligt niet alleen maar rommel. Wie er oog voor heeft, stuit er ook op een kostbaar schilderij, een zeldzame game of een mooie broek. Vijf van deze ‘professionals’ vertellen hoe zij dat voor elkaar krijgen.

3. Prijzen

Op Koningsdag willen mensen niet veel betalen, zeker niet voor tweedehandsspullen. Bedenk dat je staat tussen de afgesabbelde knuffels en kapotte fotolijsten van je buurtgenoten. Je kunt best proberen een koper te vinden voor die antieke mahoniehouten spiegel of handgeweven zijden designerblouse, maar dan moet je er wel tegen kunnen dat je het grootste gedeelte van de dag 50 cent zult horen bieden op dat waardevolle pronkstuk. Enkele tips:

Prijskaartjes zijn een goed idee. Niet om rigide aan vast te houden - afdingen hoort erbij - maar als indicatie, zodat potentiële kopers in een oogopslag zien of je 10 cent of 10 euro wilt hebben voor die kandelaar. Prijsjes maken dwingt je ook van tevoren na te denken over wat je ervoor wilt krijgen, zodat je niet wordt overvallen door een gewiekste onderhandelaar en die kandelaar per ongeluk toch voor 10 cent meegeeft.

Eten verkopen

Zelfgemaakte versnaperingen te koop aanbieden? Check eerst even de regels in je gemeente, het mag namelijk niet overal en vlees, vis, zuivel en alcohol zijn sowieso niet toegestaan zonder vergunning.

Vul een doos met (kleine) spullen voor weinig. Kleine speelgoedjes (formaat Kindersurprise), stoffen emblemen, speldjes of ander klein grut waar klanten lekker in kunnen neuzen. Niet alles door elkaar natuurlijk, maar goed gesorteerd. Niet origineel, wel effectief: een grote doos met boeken, cd’s en dvd’s voor 50 cent per stuk. Mooie tijdschriften (denk aan de Linda en andere min of meer tijdloze glossy’s) kunnen daar ook bij. Al dat kleingoed tikt behoorlijk aan en levert zo toch weer een paar tientjes op.

Stel je prijzen bij naarmate de dag vordert. Hoe langer de dag duurt, hoe minder je spullen waard worden. Als het goed is, is tegen de namiddag het mooiste al weg, dus lekker zakken met die prijzen. Zeker als het dingen zijn waar je toch vanaf wilde.

4. Meenemen

Tot slot een lijst met dingen die handig zijn om bij je te hebben. Aan zonnebrandcrème en een regenponcho heb je natuurlijk zelf al gedacht, maar aan deze dingen misschien niet.

Wisselgeld en plastic tasjes. In het kader van opruimen is Koningsdag meteen een goede gelegenheid om van dat rondslingerende kleingeld en die verzameling plastic-tasjes-met-plastic-tasjes-erin af te komen.

Tikkie

Is het niet gelukt op tijd genoeg kleingeld bij elkaar te sprokkelen? De app Tikkie heeft een speciale functie voor Koningsdag, waarmee je klanten bij je kunt laten ‘pinnen’ met hun mobiel.

Pen en papier. Of beter: kartonnetjes en stiften, om prijzen op te schrijven. Etiketten of ronde stickers zijn handig als je individuele spullen wilt voorzien van een prijsje. Vergeet ook het plakband niet.

Dozen of kratten om spullen in te vervoeren natuurlijk, maar ook om te gebruiken voor je uitstalling.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dun doorzichtig plasticzeil voor als het gaat regenen (en dat gaat het zaterdag waarschijnlijk), zodat je spullen niet nat worden en je ook niet bij elk buitje alles moet inpakken om het daarna weer uit te stallen. Zo is wat je hebt bovendien nog zichtbaar voor koopjesjagers met paraplu.

Stoel of krukje om af en toe op te zitten, want het wordt een lange dag.

Vrienden. Om koffie (’s ochtends) of bier (’s middags) voor je te halen, om op rustige momenten geïnteresseerd naar de spullen op je kleedje te turen en daar de interesse van andere klanten mee te wekken. En voor de gezelligheid natuurlijk.

Achterlaten: de spullen waar je vanaf wilde. De kans dat je aan het eind van de dag uitverkocht bent is bijzonder klein. Neem dan niet alles weer mee naar huis. Op veel plaatsen, zeker de wat drukkere vrijmarkten, staan grote containers waar aan het eind van de dag alle spullen in gegooid worden die écht niemand wilde hebben. Maak daar gebruik van. Hier komen ook weer schatgravers op af, dus er is een kleine kans dat die afgedankte placemats toch nog een nieuw huis vinden. Mocht je dat een geruststellende gedachte vinden.

5. Maak er een leuke dag van

Misschien wel de belangrijkste tip: neem het niet te serieus. Het is een feestdag en je hoeft er niet van te leven. Maak plezier, klets met voorbijgangers, geef meer korting dan je van plan was en laat bij thuiskomst eten bezorgen van de opgehaalde centen. Volgend jaar weer.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over