Jaspers is klaar voor de grote klus, na de eerste geslaagde try out

Dick Jaspers verkeert in de vorm van zijn leven. En dat is maar goed ook, want volgende week speelt hij het belangrijkste driebandentoernooi uit zijn carière, het open NK in Barendrecht dat wereldbeker-status heeft gekregen....

AB SCHREIJNDERS

Van onze verslaggever

Ab Schreijnders

ZUNDERT

De Brabander leverde bij het traditionele toernooi in Zundert drie flonkerende partijen af. Tegen Ad Broeders maakte hij de vijftig caramboles in slechts negentien beurten vol (Broeders kwam tot 16 punten), tegen dorpsgenoot Christ van der Smissen gebruikte Jaspers twee beurten meer, en voor de winst op de Belg Eddy Merckx kwam Jaspers gisteravond 22 maal naar de tafel. Met een serie van veertien als hoogtepunt.

Jaspers plaatste zich samen met Van der Smissen plus het vorstelijke moyenne van 2.419 voor de kwartfinales. Daarin komt hij uit tegen een andere dorpsgenoot, Frans van Kuijk. Van der Smissen moet het opnemen tegen Sayginer.

Zundert, waar in eetcafé-zaal-biljartcentrum Den Hoek voor de 21ste keer tussen kerst en nieuwjaar wordt gespeeld, is een aardige graadmeter. Setjes zijn er taboe, wel nieuw is dat de driebanders een bedenktijd hebben van veertig seconden.

De enige die Jaspers in de World Cup een beetje kan bijbenen, is Frédéric Caudron. De Waal, die tegenwoordig in de buurt van Antwerpen woont, had maar twintig beurten nodig tegen de arme Louis Havermans, in wiens etablissement het toernooi tot en met dinsdag plaats heeft (50-21). Bovendien maakte Caudron een serie van vijftien.

In zijn tweede duel had Caudron echter veel problemen met zijn landgenoot Ludo Dielis, in een ver verleden winnaar van de wereldbeker: 50-49. Sang Lee en Raymond Ceulemans staan ook op de erelijst van WB-winnaars, maar zijn dit jaar al lang en breed kansloos. De Amerikaan begon in Zundert met twee zware nederlagen en is al uitgeschakeld, Ceulemans, de zestig gepasseerd, startte met een dubbele zege en lijkt zeker van een plekje in de kwartfinales.

Raimond Burgman had zaterdag een zwakke ouverture tegen Jan Arnouts. Hij bleef ver onder zijn normale niveau, en verloor met forse cijfers: 50-32 in 42 beurten. Maar Burgman herstelde zich een dag later knap tegen de Zuid-Koreaan Chul Min Kim en was in 21 beurten klaar. Het is misschien net genoeg om de beste acht te bereiken.

Torbjörn Blomdahl is een van de grote afwezigen in Den Hoek. De Zweed, zes maal winnaar van de wereldbeker, heeft louter theoretische kansen op prolongatie van de World Cup. Blomdahl deed ook in 1996 niet mee, wegens ziekte, nu had hij de organisatoren in Zundert laten weten dat het gezin eens voor ging.

Ook absent is Gerwin Valentijn, dé verrassing van het WB-toernooi in Antwerpen, waar hij pas in de finale met 3-2 boog voor Jaspers. De lijst met geïnviteerde deelnemers lag in Antwerpen al klaar, en de straatmaker, die ook in St Willebrord zijn domicilie heeft, was niet bij de zestien genodigden.

Maar de eer van het dorp wordt weer hooggehouden door Frans van Kuijk, een import-Willebrorder weliswaar, maar toch. Van Kuijk plaatste zich dankzij overwinningen op Sang Lee en het Belgische talent Johan Loncelle (18) voor de kwartfinales, al verloor hij gisteravond ruim van Sayginer: 50-19 (in slechts 19 beurten).

En zo toont ook het eerstedivisieteam van Crystal Kelly weer eens zijn kracht. Voor de club, die dit jaar werd geformeerd maar volgens de reglementen niet tot de hoogste klasse kon worden toegelaten, spelen Caudron, Ceulemans en Van Kuijk. Aan Jaspers de taak dit bastion te slechten.

Meer over