Jaspers in stijl naar kwartfinales

Er zit nog steeds veel muziek in het wereldbekertoernooi in Oosterhout voor Dick Jaspers. Na een fenomenale zege op Dion Nelin in de tweede ronde blijft de Willebrorder volop in de race voor een tweede cup in zijn loopbaan....

Van onze verslaggever Ab Schreijnders

Een partij om door een ringetje te halen, dat was het duel tussen Jaspers en Nelin, de twee clubgenoten van Heemstede. Vooraf werd er wat gegniffeld in cultureel centrum De Bussel. Zou de Deen de partij niet weggeven aan de kopman van zijn team? Maar daar bleek geen sprake van.

Op en top geconcentreerd verscheen Jaspers aan de tafel. De eerste twee sets waren in een mum van tijd voorbij. In de eerste set had Jaspers de vijftien punten bij elkaar in slechts drie beurten. Hij finishte met een knappe serie van twaalf (15-4) en maakte direct van acquit in de volgende reeks weer negen caramboles.

Nelin, een van de grootste talenten in het driebanden, zat er verslagen bij. Hij scoorde wel, elf punten zelfs, maar Jaspers was toen al bij de eindstreep: 15-11. In de derde set kon Nelin eindelijk wat terugdoen. Onder meer door een serie van negen troefde hij Jaspers af: 15-5.

Maar in de vierde set was Jaspers opnieuw heer en meester. Hij nam een voorsprong van 11-8. Een zeer moeilijke lossebander lag er. Maar Jaspers, die dit soort ballen meestal mist, kon gisteravond alles. Luid applaus vanuit de volle zaal was zijn beloning. Met opnieuw vier punten maakte hij de set en de partij uit.

En zo kwam er een fantastische uitslag tot stand. Jaspers - Nelin 3-1. Winnend moyenne van de Nederlander 2.777 (50 caramboles in 18 beurten). Gemiddelde van de verliezende Deen 2.235 (38 in 17). En wat even prettig was, de partij had nog geen twee uur geduurd. En er was geen tijdklok aan te pas gekomen.

Heel wat moeizamer scoorden Louis Havermans en Ad Broeders tegelijkertijd op een andere tafel. De Brabantse broedermoord werd gewonnen door de caféhouder uit Zundert, met 3-1. Havermans mag nu vanmiddag in de kwartfinale proberen Jaspers af te stoppen. Hij lijkt weinig kans te hebben, maar in het driebanden weet je het nooit.

Dat werd ook Marco Zanetti duidelijk. De Italiaan, een van de kanshebbers op de wereldbeker, ging pijnlijk onderuit in de tweede ronde tegen de Fransman Richard Bitalis, met 15-14 in de vijfde set. Zanetti is al de tweede favoriet die het strijdperk voortijdig moet verlaten. Donderdag werd Torbjörn Blomdahl uitgeschakeld, door Raymond Ceulemans. Het loopt dus nog steeds op rolletjes voor Jaspers in Oosterhout.

Meer over