James Bond was here

Het is James Bond zélf die het komende seizoen in Tirol voor drukte zal zorgen tussen de kale rotsen op 3.048 meter hoogte. Bijna een half jaar voor de première van de Bondfilm Spectre was daar nog niets van te merken, in de ijle lucht boven het Oostenrijkse dorp Sölden. Of toch: naast de grote glazen kubus van het IceQ Restaurant, waar de sneeuw ook in de zomer nog reflecteert in het glas van de imposante kubus, staat een ongezellige houten aanbouw. Het blijkt een rekwisiet uit de film, achtergelaten door de filmploeg die deze schitterende locatie koos voor een scène in de film.

Daniel Craig en de Franse actrice Lea Seydou. Beeld anp
Daniel Craig en de Franse actrice Lea Seydou.Beeld anp

Wie het restaurant binnenkomt via een smalle gang, direct uit de gondel van de kabelbaan, wordt getroffen door het decor achter de glaswand: een meer dan spectaculair uitzicht op bepoedersuikerde bergtoppen dat, bij helder weer, tot Italië reikt. Geen wonder dat de tafels aan het raam het eerst weg zijn. En dan vooral de hoekplaatsen, waar je je zwevend boven de Alpen waant, terwijl ondertussen sterreneten wordt geserveerd. Over eten gesproken: de dagelijkse diners en lunches zijn al zeer de moeite waard, maar het Summit Dinner (€ 118 p.p.) zou zelf een aardige reisbestemming zijn.

Tegen zonsondergang neem je vanuit Sölden de Gaislachkoglbahn naar 2.170 meter. Daar wacht een aperitief en een amuse en stap je over op de cabines naar de drieduizend meter. Met wat geluk kleurt de lucht diep oranje zodra de zon achter de toppen zinkt. Binnen, bij de haard, klinkt muziek, is er wijn en eten en er zijn meer sterren dan ooit. Als dát geen James Bond-waardige locatie is. Achter het restaurant ligt een uitkijkpunt waar je 360 graden om je heen kijkt over het Ötztal en de Dolomieten, 100 kilometer verderop. Ook is de top het vertrekpunt voor een ijzingwekkende rit per mountainbike naar het dal.

Meer over