De GidsIn de mode

In skipakken met een retro-inslag betreed je modieus de piste

Een besneeuwd trottoir betreed je niet gehakt, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een mode-verschijnsel. Deze keer: het skipak.

Een skipak van Tommy Hilfiger. Beeld  Tommy Hilfiger
Een skipak van Tommy Hilfiger.Beeld Tommy Hilfiger

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Knappe skipakken met een lichte retro-inslag om ook bovenop de piste te kunnen schitteren. Dit jaar zat er tussen het afgezaagde zwart en grijs ook opvallend veel wit, met – eveneens opvallend – veel rode en blauwe accenten erbij: de Nederlandse driekleur! Zo kun je tandpastafris én koningsgezind de piste af zoeven en toch niet geheel wegvallen tegen de achtergrond of in geval van lawine zelfs volstrekt onvindbaar blijken. Want mode is belangrijk, maar veiligheid is nog veel belangrijker.

Welke merken? En hoe dan?

Enerzijds ontpoppen wintersportmerken als Moncler zich steeds meer als modemerken, anderzijds duiken modemerken steeds gretiger op de wintersportmode. Logisch ook, als je bedenkt dat in jetsetoorden als Gstaad, Aspen en Sankt Moritz niet alleen geskied maar ook geparadeerd én gespendeerd wordt. Het bontst (letterlijk) maakte het Italiaanse huis Fendi het, door spierwitte dierenvachtjes te combineren met logo-leggings en logo-oorbellen. Chanel lanceerde een dartele wintersportlijn: Coco Neige, met actrice Margot Robbie als boegbeeld. Tommy Hilfiger maakte samen met sportmerk Rossignol sportieve rood-wit-blauwe skipakken.

Hoe gaan wij het dragen?

Gezien het feit dat een skijack van bont of een skipak van Chanel bij het gros van de Hollandse vakantiegangers niet helemaal in het pulletje zal vallen – zo’n wintersport is potverdriedubbeltjes al duur genoeg, hè – doe ik hier graag de suggestie aan de hand om voor een retro wit pak met een steunkleur te gaan. Met een beetje mazzel vind je op zolder bij oma of moeder nog een ouderwetsche salopette, of via Marktplaats of een goeie tweedehandszaak. Gebreide muts en stoere bril erbij en klaar ben je. Tenminste, dat neem ik aan, als onbenullige niet-skiër.

Valkuilen vermijden doe je zo

Zoals in de eerste alinea al gesteld: veiligheid staat voorop, zeker in de winter, als je lelijk uit kunt glijden op pistes, bevroren trappen en ijsbanen, of weg kunt zakken in de sneeuw. Vandaar het devies: kleed je naar de omstandigheden, er is overal een tijd en een plaats voor, en een besneeuwd trottoir is niet de plek om uit de auto te stappen op torenhoog gehakte laarzen met leren zolen. Ook al heet je Kim Kardashian-West, ben je nog zo’n diva en heb je een kamerbrede bodyguard om je te helpen, het is géén gezicht. Net zoals haar openvallende bontjas waarvoor vermoedelijk diverse sympathieke nertsen, zeehonden en/of otters gestorven zijn.

Kim Kardashian in de sneeuw. Beeld GC Images
Kim Kardashian in de sneeuw.Beeld GC Images

Bekend mens

Prinses Irene met tweeling Margarita en Jaime in 1978. Beeld ANP
Prinses Irene met tweeling Margarita en Jaime in 1978.Beeld ANP

Vergeet Meghan Markle, vergeet de licht-saaie Kate Middleton: voor wintersportinspiratie met koninklijk allure hoeven we alleen maar te kijken naar oude foto’s van prinses Irene, by far de coolste en modegeniekste dochter van prinses Juliana zaliger. Op deze foto, uiteraard genomen in Lech, zien we de prinses anno 1978 in een wit pak met olijke rode accessoires: een sjaaltje om de hals en een sleetje met haar tweeling Margarita en Jaime. Every inch a lady – daar kan Kim K. nog heel veel van leren.

Stay cool

Voor wie erg hecht aan kleur in de sneeuw: zo kan het ook.

Fleecewollen bodywarmer van Herschel Supply, € 139. Beeld Herschel Supply
Fleecewollen bodywarmer van Herschel Supply, € 139.Beeld Herschel Supply
Rood glanzende kort ski-jack van Daily Paper, € 665. Beeld Daily Paper
Rood glanzende kort ski-jack van Daily Paper, € 665.Beeld Daily Paper
Lange blauwe donsjas van Daily Paper, € 545. Beeld Daily Paper
Lange blauwe donsjas van Daily Paper, € 545.Beeld Daily Paper
Paarse skiparka van Napapijri, € 269. Beeld Napapijri
Paarse skiparka van Napapijri, € 269.Beeld Napapijri
Oranje thermoscoltrui van Uniqlo, € 19,90. Beeld Uniqlo
Oranje thermoscoltrui van Uniqlo, € 19,90.Beeld Uniqlo
Meer over