Eindelijk WeekendRotterdam

In het weekend is presentator Fidan Ekiz weer even kind

Het is eindelijk weekend. Presentator Fidan Ekiz (42) gaat met zoontje Ferran (6) naar de bioscoop en is zo zelf weer even kind.

null Beeld Erik Smits
Beeld Erik Smits

Een van de vele aardige zaken van het ouderschap is het hebben van rituelen – het boekje voor het bed, het zingen op de fiets, het monster dat in je billen bijt. Of die van Fidan en Ferran: naar de bioscoop, elke week, met z’n tweetjes, kan niet schelen welke film. Doen ze al sinds hij twee jaar oud was, inderdaad, een leeftijd waarop de meeste kinderen nog geen drie seconden stil kunnen zitten. Fidan, glimlachend: ‘Ik heb hem gedrild.’

Een greep uit de bewaarde filmkaartjes: De Smurfen, Nijntje, Verschrikkelijke Ikke, Frozen 1, Frozen 2, alle sinterklaasfilms – je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben ’m samen gezien. En welke vond Ferran het best?

Ferran, lekker zes: ‘Kweenie.’

Fidan: ‘Denk eens na. Welke film vond je het allerleukst?’

Ferran: ‘Eh… Spiderman!’

Fidan: ‘Ferran, als iemand je wat vraagt, kijk je diegene even aan.’

Ferran, zijn moeder aankijkend: ‘Mag ik popcorn?’

Ooit, ver voor het succes van krant en televisie, wilde Fidan zelf actrice worden. Komt door haar jeugd, waarin ze eindeloos Dallas en Dynasty vertaalde voor haar Turkse ouders. Fidan, naspelend: ‘Alexis zegt nu zus, Blake antwoordt zo… Dat ging zo de hele uitzending door. Ik ben er heel goed in geworden, als ze me niet meer willen bij tv kan ik altijd nog simultaanvertaler worden. Of een videotheek beginnen, want die is ook aan rehabilitatie toe.’ Nog een herinnering: vader Ekiz die met ladingen VHS-banden thuiskwam, allemaal Bollywood, allemaal Bruce Lee, Robert Redford die ineens Turks sprak. Fidan: ‘En dan met z’n allen op de bank, mijn moeder die lekkere dingen maakte. Dat gevoel vergeet je nooit meer.’ De VHS is inmiddels vervangen door de bioscoop (liefst die op het Rotterdamse Schouwburgplein, waar de stoelen ruim zijn, de snoepsortering royaal is en het scherm tot de top 3 van de Benelux behoort, qua Groot & Geweldig) maar het gevoel is gebleven. Vandaag op het menu: Jumanji: The Next Level. Spreekt Ferran al Engels dan?

Fidan, glimlachend: ‘Nee, maar ik wel.’

Meer over