RecensieBella Figura

In Bella Figura springen de auteurs van de hak op de tak en werkt het jolige toontje wat op de zenuwen (vier sterren)

Edwin Krijgsman
null Beeld

Patiënt Italië ziet nog altijd behoorlijk pips (duizelingwekkende staatsschuld, torenhoge jeugdwerkloosheid, verbijsterende belastingontduiking, welig tierende corruptie), maar met het aantreden in juni van de nieuwe regering van Lega en Vijfsterrenbeweging zijn de praatjes terug, vooral bij monde van vice-premier en Lega-leider Matteo Salvini. Italië belieft niet langer ‘het vluchtelingenkamp van Europa’ te zijn, en aan de leiband lopen van Merkel en de Frankfurter bankiers, no, grazie. Euroscepsis richt zich vanzelfsprekend op de lasten van Europese integratie, niet op de lusten.

Ook deze zomer zijn veel eigenaardigheden van het land voor de vluchtige toerist verborgen gebleven. De Vlamingen Joost Houtman en Philip Roose schreven met Bella figura een handboekje dat een aardig kijkje achter de schermen biedt. Een breed scala aan onderwerpen komt voorbij: economie, cultuur, politiek, mores, de keuken – alles wat u altijd al over Italië wilde weten, en vaak met cijfers onderbouwd. Zo zou er in 2017 voor 132 miljard euro aan belasting zijn ontdoken. Daar kunnen heel wat gaten in het Romeinse wegdek van worden gerepareerd.

Er trekt een bonte parade aan uiteenlopende figuren voorbij: Silvio Berlusconi, de legendarische quizmaster Mike Bongiorno, diva Sophia Loren, playboy en Fiat-baas Gianni Agnelli, Mussolini en de alomtegenwoordige Padre Pio – allemaal staan ze voor een facet van de Italiaanse aard.

Omdat de auteurs in 250 pagina’s een complete Grand Tour willen maken, blijft hun betoog soms noodgedwongen aan de oppervlakte. Bovendien springen ze van de hak op de tak en werkt het jolige toontje (‘We steken er onze handen niet voor in de pizza-oven!’) wat op de zenuwen. Maar nu Luigi Barzini’s klassieker The Italians uit 1964 inmiddels verre geschiedenis is, zijn boeken als Bella figura welkom om een streep licht te werpen op dit wonderlijke land.

Joost Houtman & Philip Roose: Bella figura

Vrijdag; 256 pagina’s; € 22,50.

Meer over