DE GIDSLust & Liefde

‘Ik zag mezelf als hetero, maar dit met haar was zeker niet zomaar een vriendschap’

null Beeld Saša Ostoja
Beeld Saša Ostoja

Toen Belle op zoek ging naar nieuwe vriendinnen in Rome, had ze niet verwacht dat dat op meer zou uitdraaien.

Belle, 24: ‘Ik was nog jong toen ik begon te daten, meestal met mannen die ouder waren dan ik. De laatste keer dat ik echt verliefd was, was een paar jaar geleden. We reisden veel en hadden het geweldig, maar hij wilde kinderen en ik was daar nog lang niet aan toe. Vervolgens verhuisde ik naar Rome waar ik ging studeren, maar toen ik aan het begin van 2020 een week terugging naar Nederland kon ik ineens niet meer terug. Vier maanden moest ik in Nederland blijven, we hadden online les en pas na de lockdown, het was inmiddels zomer, kon ik Rome weer in. Ik had me enorm verheugd iedereen weer te zien, maar toen ik aankwam bleken al mijn vrienden verdwenen, naar huis of gewoon klaar met hun studie. Ik was alleen, het maakte me verdrietig, en tegelijk wist ik dat ik deze tijd in Italië op een mooie manier wilde afsluiten. Corona had al zoveel stuk gemaakt, ik wilde de regie weer terug. Ik ging op Tinder voor een leuke date en op Bumble BFF om vriendinnen te maken. Via het laatste platform maakte ik contact met een Engels meisje. Ik vroeg haar: wat ben je aan het doen? Ze antwoordde: ik ben op weg om het uit te maken met een jongen. Dat klonk leuk, ik had zin haar te ontmoeten, konden we lekker over mannen praten en een paar avonden later zaten we in Trastevere op het pleintje niet ver van mijn huis, zo’n café waar alleen locals komen.

Ze had rode krullen en een wit topje. Heel mooie lichte make-up met een glittertje rond haar ogen. Zelf had ik niet zoveel werk van mijn uiterlijk gemaakt, ik droeg mijn rode haar, dat in tegenstelling tot dat van haar geverfd was, in een knot en had een net iets te korte blauwe bloemetjesjurk aan. Ik gaf haar een zoen op haar wang, mijn rode lipgloss gaf af. Sorry. We dronken die avond Spritz in een barretje verderop, ik vertelde haar over de date die ik de avond erop zou hebben met een Italiaanse chef, dat ik me verheugde op de maaltijden die hij voor me zou koken. We lachten en aan het einde van de avond liep ze met me mee naar huis. Ik dacht, ze wil het palazzo zien waarin ik een appartement heb, waar ik zo enthousiast over heb verteld, en toen ze bij de voordeur met me mee naar boven ging, dacht ik, ze wil natuurlijk ook mijn huis ook zien. We gingen op mijn balkon staan, ik geleund tegen de balustrade en zij met een hand ernaast. Ze flirtte een beetje en kwam dichterbij. Ik werd ongemakkelijk en zei: het was gezellig, ik zie je graag weer.

Toen ze weg was, ging ik op bed liggen en liet de hele avond nog eens passeren. Ik begreep het niet. Wat was er aan mijn aandacht ontsnapt? Pas toen ik de volgende dag een berichtje van haar kreeg: ‘Volgende date in Monti’, begon ik op Bumble te kijken en toen begreep ik het. Ik had haar niet op het BFF-platform ontmoet, maar op die van de dates. Hoe moest ik me gedragen als ik haar weer zag? En moest ik wel opnieuw afspreken als zij duidelijk andere intenties had? Ik appte terug: Ja, is goed, volgende date in Monti.

Die keer maakte ik meer werk van mijn kleding en haar, we ontmoetten elkaar op het pleintje waar rond middernacht veel jongeren samenkomen en met zijn allen drinken onder de lichtjes. Even leek de spontaniteit eraf, maar al snel was alle moeizaamheid verdwenen. Toen er even een stilte viel, vertelde ik haar over ons misverstand. Ze lachte: O, dus je bent niet geïnteresseerd. Nee, zei ik, dat ben ik wel. Om een uur of één stelde ze voor wat te gaan wandelen, we liepen over het Forum Romanum, tussen de overblijfselen van eeuwen voor Christus en daar zoenden we. Ook met mijn ogen dicht was er geen twijfel mogelijk: ik was aan het zoenen met een meisje. Mijn hand lag op haar rug, ik voelde haar lange haar en ik werd niet opgegeten, zoals mannen doen, maar heel voorzichtig en teder gekust. Het begon met een zoen, kort en droog. En daarna volgden er zoveel dat het een lange zoen leek.

Ga je mee?, vroeg ze. Het was een eind lopen naar haar huis, ik met mijn lange lijf op mijn hakjes, zij veel korter, ernaast. Ze heeft een heel groot balkon met uitzicht over een grote straat en daar zoenden we verder. Elke ongeveer vijf minuten dacht ik: nu ga ik naar huis, maar ik kon niet stoppen. Ik kreeg het gevoel dat ze niet wilde dat ik bleef slapen en ben naar huis gegaan op mijn fiets die ik aan mijn hand had meegenomen. Ik fietste langs het Colosseum en de hoek om richting Forum Romano, de harde fietsbanden over de kinderhoofdjes en hield mijn borsten vast tegen het gehobbel. Bij de Ponte Garibaldi, de plek waar je het mooiste uitzicht hebt over heel Rome, de bergen, de gebouwen, het eiland en het water, ben ik afgestapt. Wat was er gebeurd? Ik zag mezelf als hetero, maar dit met haar was zeker niet zomaar een vriendschap.

Eenmaal thuis stuurde ik haar een foto van de trompetbloemen tegen mijn huis die onwijs lekker ruiken, later zou ze zeggen: You have deflowered me. Het was verwarrend, ik had intussen ook de Italiaanse chef gezien, hij bracht me naar de lekkerste restaurantjes maar sprak me aan met bimba; kindje. Dat leek me geen goed teken. De keer erop hebben zij en ik pizza gegeten en is ze met mij naar huis gegaan. Ik speelde op mijn ukelele een liedje voor haar en we hadden voor het eerst seks. Het was heel fijn en ik begon steeds meer voor haar te voelen. Dat is nu ruim een half jaar geleden. Sindsdien zijn we een stel. We blijven voorlopig in Rome wonen, waar zij een baan heeft en daarna zien we wel.’

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Belle ­gefingeerd. Ook geïnterviewd worden? Mail een korte toelichting naar lust@volkskrant.nl.

Meer over