GadgetdeskHuawei Freebuds 3

Huawei’s eigen AirPods zijn ideaal voor... Huawei-toestellen

De Freebuds 3 van Huawei lijken nogal op Apples oer-Airpods. Met het geluid is niet mis, maar de ruisonderdrukking is niet optimaal.

Huawei Freebuds 3 Beeld Huawei
Huawei Freebuds 3Beeld Huawei

Apple wordt de laatste jaren wel eens verweten dat het niet meer innovatief is. Eigenlijk niet meer sinds het verscheiden van Steve Jobs. In ieder geval met één product gaat deze vlieger niet op: de draadloze oortjes. Met de AirPods heeft Apple een trend gezet. Zodanig zelfs dat het iconische ontwerp met die rare naar beneden stekende voelsprietjes schaamteloos wordt gekopieerd. Door myriaden goedkope Chinese aanbieders, maar ook door het gerenommeerde – en eveneens Chinese – Huawei.

De laatste incarnatie van diens Freebuds - De Freebuds 3 - zien er niet alleen als twee druppels water uit als oer-AirPods, ze hebben ook nog eens ruisonderdrukking. Dat laatste heeft alleen de duurste variant van Apple: de AirPods Pro.

De oortjes van Huawei zouden kunnen worden weggezet als schaamteloze kopie, maar het door sommige recensenten gebezigde ‘hommage’ klinkt wat sympathieker. Laten we het daar maar op houden. Belangrijker is hoe ze in de praktijk bevallen. Allereerst het geluid. Daar is niets mis mee: de oortjes hebben een vol geluid met flink diepe bassen. Ook de geluidskwaliteit van telefoongesprekken is prima. Dat laatste kan niet gezegd worden van de actieve ruisonderdrukking. Deze is vrij subtiel. Met andere woorden: doet maar heel beperkt zijn werk. Dat kan te maken hebben met het open ontwerp van de oortjes. Net als de eerste generaties AirPods zijn dit one fits all-exemplaren zonder siliconen fliebertjes. Ze zitten overigens uitstekend, maar nadeel is dat er ook geluid langs glipt. Daar ga je dan met je ruisonderdrukking. De AirPods Pro of de oortjes van Sony doen het op dat punt wat beter.

Dan het gebruiksgemak. Net zoals AirPods ook met een Android-toestel kunnen worden gebruikt, kunnen de Freebuds aan een iPhone worden gekoppeld. Maar optimaal is het in beide gevallen niet. Nee, de Freebuds bewijzen hun gemak ten volle in combinatie met een recent toestel van Huawei. Het koppelen van Bluetooth-apparaten kan nog wel eens een gedoe zijn, maar hier niet. Dekseltje van het doosje openen en klaar. Komt bekend voor? Ja, ook bij de AirPods gaat het zo.

Eenmaal in de oren gedaan kan de gebruiker tegen de oortjes tikken om zo bepaalde acties te doen, zoals naar een volgend nummer gaan. Wie ze uitdoet, stopt automatisch de muziek. Maar ook hier alleen in combinatie met een Huawei-toestel met het laatste besturingssysteem.

Net zoals de AirPods de ideale draadloze oortjes zijn voor iPhones, zijn de Freebuds dat voor Huawei-toestellen. Voor andere Android-telefoons zijn er meer opties, zoals de prima oortjes van Sony. Of, wie op kwaliteit wil inleveren, goedkope varianten.

Huawei Freebuds 3 - 180 euro (inclusief oplaadmat waar het doosje op kan worden gelegd voor het draadloos laden)

Dit vonden we van andere oortjes met ruisonderdrukking:

De Sony WF-1000XM3: forse oortjes met uitstekende geluidskwaliteit. En - voor dit type - prima ruisonderdrukking.

Apple plakt woordje ‘Pro’ achter AirPods: antigeluid, betere kwaliteit en een hogere prijs

Meer over