De GidsWat zou u doen?

Hoe zorg ik dat mijn vriend zich attenter gedraagt?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld
Beeld

Mijn vriend is niet zo attent als het aankomt op verjaardagscadeaus. Bij verjaardagen (ook van zijn familie) ben ik diegene die vooraf cadeautjes bedenkt en koopt. Ik wil deze verantwoordelijkheid liever niet voor mijn schoonfamilie. De keren dat ik geen actie ondernam, kwamen we met lege handen aan, wat voor mij ongemakkelijk voelde. Eén keer heb ik achteraf nog per post iets gestuurd. Hem eraan herinneren werkt niet. Wat kan ik doen?

Bespreek het met familie

Jaren geleden zaten wij met hetzelfde probleem. Cadeaus kopen was altijd weer een gedoe. Wij hebben dit aan onze vrienden en familie voorgelegd en tot onze grote en bevrijdende verbazing werd het geven van geschenken al heel snel niet meer als verplichting gezien. Probleem opgelost. Conclusie: bespreek het en laat je verbazen. Zeker het proberen waard.

Joke Harte-Bosma (67), Uithoorn

Evenwicht

Ik heb hier ook regelmatig mee te maken. Ik neem vaak het initiatief als het gaat om het kopen van een cadeau of het sturen van een kaart, naar zowel familie, vrienden als schoonfamilie. Zie het als een talent dat je hebt: jij kunt dat waarschijnlijk gewoon beter. Jouw vriend houdt zich hier niet zo mee bezig, en hij zal misschien op andere vlakken meer het voortouw nemen. Zolang er een soort van evenwicht is, is het dus helemaal niet erg.

Mickey Withagen (50), Arnhem

Zijn familie weet dit

Doe vooral niks. Je schoonfamilie kent deze eigenschap van je vriend allang. Misschien is het zelfs familietraditie of vinden ze het niet belangrijk. Zijn ouders hebben hem zo opgevoed. Koop alleen cadeautjes wanneer je er zelf zin in hebt. Laat het los, je hoeft zijn moeder niet te zijn.

Perrie Koene (45), Den Haag

Doe het samen

Zeer herkenbare situatie, die bij ons ook al voor pijnlijke momenten heeft gezorgd bij de schoonfamilie. Naar mijn idee is dit moeilijk op te lossen; attent word je niet zomaar. Ik heb besloten dat ik het vervelender vind om met lege handen aan te komen dan om een paar cadeaus te verzinnen. Ik heb mij er dus bij neergelegd en er plezier in gekregen om de cadeaus te verzinnen, met de afspraak dat hij ze vervolgens koopt in de stad of het eten verzorgt. Het moet wel ‘gelijk’ voelen, natuurlijk.

Rosanna Stek (25), Groningen

Afspreken

Je ongemakkelijke gevoel lijkt voort te komen uit een verantwoordelijkheid die je voelt voor je vriend jegens zijn familie. Heb je die verantwoordelijkheid ook zo afgesproken? Bespreek dat eens en vraag jezelf vooral keer op keer af of jij die verantwoordelijkheid wel hebt.

Marco Tieleman (45), Rotterdam

Gewoon blijven kopen

Het is het handigst als u dat blijft doen, u heeft er vast aanleg voor, daar komen de leukste cadeautjes uit voort. Sommige mensen hebben er gewoon geen erg en geen lol in om attent te zijn. Blijf wel aangeven bij hem dat u het doet, dan heeft hij in de gaten dat er best veel tijd inzit. Uw vriend kan vast andere dingen heel goed waar u een hekel aan heeft.

Mary van den Hoogen-Vijge (60), Duiven

Over twee weken: onze buren gebruiken onze container zonder toestemming

Mijn vrouw en ik zijn begaan met het milieu en houden hier veel rekening mee. Daardoor produceren we weinig afval. Onze container voor restafval staat noodgedwongen op een gezamenlijke plek met die van de buren achter het huis. Omdat onze container bijna altijd leeg is en de buren niet genoeg hebben aan hun eigen grotere container, gebruiken ze onze container ongevraagd ook voor hun afval. Wij willen hen niet stimuleren nog meer afval te produceren maar we willen er ook geen ruzie over maken. Wat zou u doen?

Man (32), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 28 januari 2019 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over