Hoe goor is een wc-borstel?

De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Je gebruikt het ding om aangekoekte ontlasting van de binnenkant van je toiletpot te schrobben. Dus ja, best vies.

Redactie
null Beeld Suzanne Ranzijn
Beeld Suzanne Ranzijn

Regelmatig een nieuwe kopen is niet erg duurzaam. En ook niet nodig. Als het goed is, gebruik je ‘m tenslotte alleen om de wc mee schoon te maken en niet om, noem maar wat, je rug mee te schrobben of de afwas te doen. Een beetje vies hoort nou eenmaal bij de functieomschrijving van een wc-borstel en is dus helemaal niet erg.

Je kunt je wc-borstel natuurlijk wel eens in de zoveel tijd een hygiënische opfrisbeurt geven. Bijvoorbeeld door de borstel in de chloor zetten of er ontsmettingsmiddel op te spuiten, maar het kan ook milieuvriendelijker. Schoonmaakexpert en schrijver van Het Grote Poetsboek Diet Groothuis zet haar wc-borstel eens in de maand in de soda: ‘Dat ontsmet én maakt schoon, het is weinig milieubelastend en het is goedkoop’. Hier kun je een speciaal emmertje of bakje voor gebruiken, dat je niet voor andere klusjes gebruikt. Vergeet niet de houder mee te nemen waar de borstel na elk gebruik in staat uit te lekken.

De steel is ook een verzamelplaats voor bacteriën en bovendien het gedeelte dat je met je handen aanraakt. Die kun je dus wat vaker schoonmaken met een wc-papiertje waar je een klein beetje schoonmaakmiddel op spuit en dat daarna doorgespoeld kan worden.

Een laatste tip om de wc-borstel zo schoon mogelijk te houden, is het ding zo min mogelijk gebruiken. Leg een wc-papiertje in de pot voor je aan de slag gaat met een grote boodschap. Dan blijven er geen remsporen achter en hoef je niet elke keer die borstel door de wc te halen.

Gids-oordeel: Waarschijnlijk weet je zelf het beste hoe vies jouw wc-borstel is. Niet meteen weggooien als er wat restjes tussen zijn haren zitten, geef het ding wat liefde door ‘m af en toe in een sopje te zetten.

Meer over