De GidsBoekenraad

Hoe de Zeven-zussen-junks afhankelijk worden gehouden

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld

‘Dit wordt de zomer van De zeven zussen!’ voorspelt Xander Uitgevers op zijn website. Niet echt een gewaagde prognose, want deel één van Lucinda Rileys De zeven zussen staat al meer dan een jaar in de CPNB Bestseller 60 (waarvan de meeste tijd in de top 10) en deel twee tot en met vijf zijn inmiddels respectievelijk 55, 53, 43 en 25 weken bestsellers.

Maar more is more en dus dealt de uitgever kortingsbonnen voor Storm, Schaduw, Parel en Maan, om maar niets aan het toeval over te laten en zoveel mogelijk mensen verslaafd te maken. De Zeven-zussen-junks die deel vijf al lang uit hebben en hunkeren naar deel zes (dat pas in januari 2020 verwacht wordt) en zeven (wie weet wanneer) worden afhankelijk gehouden met shotjes vroege Rileys: De olijfboom (over een zwoele zomer op Cyprus, 24 jaar geleden, en daar achtergelaten geheimen – op 39 in de Bestsellerlijst), De lavendeltuin (de erfenis van een familiekasteel aan de Côte d’Azur, een opgerakeld oorlogsverleden, op 51) en Het meisje op de rots (twee vriendinnen, onlosmakelijk verbonden ­familieverleden, wanhoopsdaad, Eerste Wereldoorlog, 59).

Blijft over de vraag waar al die boeken verkocht worden. In schimmige steegjes misschien. Of via het dark web. Niet in o.s.b. (Ons Soort Boekhandels) in elk geval, want in de Volkskrant Toptien komen we Riley niet tegen. Op basis daarvan lijkt het een heel andere zomer te worden.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

2Jo Nesbo: Het mes; Cargo

3Karin Slaughter: Laatste weduwe; HarperCollins

4Martine Bijl: Rinkeldekink; Atlas Contact

5Hendrik Groen: Een kleine verrassing; Meulenhoff Boekerij

6Joke Hermsen: Het tij keren; Prometheus

7Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

8Roxanne van Iperen: ’t Hooge Nest; Lebowski

9Peter Buwalda: Otmars zonen; De Bezige Bij

10Jeff Kinney: Vet koel; De Fontijn

De boekentip van Margreet Plukker (boekhandel Plukker): Mahir Guven: Broer.

Mragreept Plukker van Boekhandel Plukker, Schagen. Beeld Renate Beense
Mragreept Plukker van Boekhandel Plukker, Schagen.Beeld Renate Beense

Een uiterst actueel verhaal, geschreven in een pulserende, ritmische straattaal, door een Turks-Koerdisch schrijver die zelf als stateloze vluchteling in Frankrijk werd geboren. Twee broers en hun vader wonen in de uitzichtloze banlieue van Parijs. Vader is taxichauffeur en gunt zijn jongens een stabiel leven; zoons hebben dromen maar stuiten op een ondoordringbare maatschappij. Als lezer zit je in hun hoofden: de grote broer die voor Uber rijdt en politie-informant is, en het broertje dat als verpleger in een oorlogsgebied in Syrië werkt. Een confronterend, realistisch boek over onoverwinnelijke broederliefde en het verlies van identiteit – van een stem die gehoord moet worden.

null Beeld

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over