geldvraagbesparen energiekosten

Hoe bespaar ik op energiekosten thuis?

Een van mijn belangrijkste uitgavenposten iedere maand is de energierekening. Heeft u praktische tips om op die kosten te besparen?

null Beeld Matteo Bal
Beeld Matteo Bal

Regelmatig overstappen van energieleverancier levert geld op, maar zuiniger omgaan met energie helpt ook. Probeer eerst vast te stellen of u veel energie verbruikt door de vijf vragen te doorlopen op www.vergelijkmijnenergieverbruik.nl. Om die in te vullen moet u weten hoeveel elektriciteit en gas u gemiddeld per jaar verbruikt. Vroeger was dat gemakkelijk, want toen kreeg u ieder jaar een rekening van het nutsbedrijf op de mat. Tegenwoordig moet je vaak inloggen op de website van de energieleverancier om het gemiddelde verbruik te weten te komen. Overigens, veel energieleveranciers laten u online ook zien hoe zuinig u bent.

Stap twee is letten op uw energieverbruik. Driekwart van het gas gaat naar de radiator. Probeer deze winter eens de thermostaat wat lager te zetten, bijvoorbeeld op 19 graden. Als er koukleumen op bezoek komen, gaat de verwarming iets hoger. Trek een trui aan. Maak er een gewoonte van de deuren in het huis te sluiten en zet de verwarming op 15 graden een uur voordat u gaat slapen. Zet de verwarming in de slaapkamer nooit aan. Gewoon snel omkleden en onder de dekens. Flink wat gasverbruik komt door douchen en baden. Minder vaak een bad nemen en korter douchen scheelt. Ik ben om die reden ermee opgehouden mijn tanden te poetsen onder de douche.

Besparen op elektriciteit is gewoontes veranderen. Trek de stekker uit het stopcontact van apparaten die opgeladen zijn, zoals smartphones en elektrische tandenborstels. Doe het licht uit. Het is een fabel dat het licht aan en uit doen meer energie kost dan de lamp laten branden. Gebruik bij de pc, televisie en audioapparatuur driewegstekkers met een aan-uitknop en zet die uit, in ieder geval als u op vakantie gaat. Dat is een goede manier om het stand-bygebruik van die apparaten te verminderen.

Let op het gebruik van apparaten. Neem een losse vriezer of tweede koelkast alleen als het nodig is. Verminder het gebruik van de vaatwasser door af en toe met de hand af te wassen. Hang soms de was buiten in plaats van de droger te gebruiken. Veel apparaten zoals de vaatwasser en de wasmachine hebben zuinige ecoprogramma’s die korter zijn en op lagere temperaturen wassen. Let er bij de installatie van de cv-ketel op dat die niet wordt ingesteld op de comfortstand maar op de ecostand.

Belangrijk is dat u op dezelfde lijn zit als uw huisgenoten. Niets is vervelender dan wanneer een de politieagent is en anderen de overtreders. Verdeel de taken: de een let op het gas en de ander zorgt voor de elektriciteit. Gebruik eventueel een energieverbruiksmanager om de besparingen bij te houden. Maak er een wedstrijd van. Wie wint of het verbruik met minstens 5 procent verlaagt, krijgt een mooi cadeau.

Als u erin slaagt om het gasverbruik lager dan 500 m3 per jaar te krijgen, kunt u een lager tarief bedingen bij de energiemaatschappij. Die berekent het standaardjaarverbruik net iets anders, zodat u soms een jaar langer moet wachten op deze korting. Volhouden dus.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over