de gidsoliebollen

Hoe bak je een goede oliebol?

Het Algemeen Dagblad (AD) houdt sinds 1993 elk jaar een landelijke oliebollentest. Maar hoe bak je eigenlijk een perfecte oliebol?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het vakblad Bakkerswereld vroeg advies aan de winnaar van vorig jaar, Henk Slagters uit Coevorden en aan Chris Scholtens, gildemeester bij de Echte Bakkers. Een lekkere oliebol bakken is helemaal niet zo moeilijk meent Slagters, ‘als je alles precies en netjes doet’.

Water van 35 graden moet niet 34 of 36 graden zijn. En vijf kilo bloem is vijf kilo bloem. Niet sjoemelen met de hoeveelheden dus. Ook belangrijk is op tijd beginnen. ‘Je kunt niet in de week voor oud en nieuw starten en direct een goede oliebol bakken’, weet de bakker.

Cock Aalders uit Doorwerth won in 2003 de oliebollentest van de Echte Bakkers. Hij werd geadviseerd door Scholtens, dé oliebollenexpert van Nederland. Scholtens werkte jarenlang mee aan de AD-test. De laatste weken van het jaar heeft hij het heel druk met het geven van zijn eigen ontwikkelde oliebollentraining.

Veel mensen bakken zelf thuis oliebollen. Maar er kan veel misgaan. Het stoort Scholtens dat er zo weinig bekend is over de oliebol: ‘Ondernemers leren op de trainingen dat stukjes appel in de oliebol niet groter mogen zijn dan vijf millimeter. Anders zakken ze naar de buitenkant en tast het zuur van de appel de olie aan.’

Wie een goeie oliebol wil bakken moet het deeg lang kneden, anders wordt de structuur van de bol rubberachtig. Het beslag moet goed doorgeslagen zijn om minder vet op te nemen. ‘De structuur van de oliebol wordt wolliger en dit zorgt weer voor een betere afbeet’, aldus Scholtens. De baktemperatuur moet 180 graden zijn en mag niet onder de 172 graden komen. Het is slim om de temperatuur regelmatig te controleren.

Als baktijd hanteert Scholtens een minuut per 10 gram oliebol. ‘Je moet niet alleen op de kleur letten. Tijd is ook belangrijk, want een oliebol moet goed gaar zijn.’

Meer over