De GidsKoude soepen

Hittegolfkoken: recepten voor gazpacho en andere koude soepen

Als het zelfs te warm is om het gasfornuis aan te steken, is een koude soep een uitstekend gerecht om toch lekker te eten. Een selectie hittegolfproof recepten uit de Volkskeuken.

Gele gazpacho Beeld Tallina van den Hoed
Gele gazpachoBeeld Tallina van den Hoed

Gazpacho

De bekendste koude soep is zonder twijfel de Spaanse gazpacho. Na een Spaanse vakantie maakte Marcus Huibers de klassieker na. Volkskok Tallina van den Hoed geeft haar recept een gele kleur door gele paprika’s toe te voegen.

Koude bietensoep

Volkskeukenopperhoofd Pay-Uun Hiu tipt: kook ’s ochtends voor de hitte uit, dan heb je er ’s avonds amper omkijken naar. Bijvoorbeeld chlodnik, een Poolse gekoelde bietensoep oftewel koude borsjtsj. Het mooiste is het natuurlijk om zomerbietjes uit de moestuin te koken, maar een pakje voorgekookte en geraspte biet uit de supermarkt is in een campingkeukentje tijdens een hittegolf echt geen zonde.

Koude bietensoep Beeld Pay-Uun Hiu
Koude bietensoepBeeld Pay-Uun Hiu

Komkommersoepen

Deze zomer heeft kok Yvette van Boven in Volkskrant magazine lekkere picknickmanden samengesteld. Daar zitten natuurlijk ook twee koude soepjes bij. Die zijn makkelijk mee te nemen onderweg en heel gemakkelijk te maken. In haar eerste ‘nautische’ picknickmand is de basis gelegd voor de ijskoude komkommersoep met Griekse yoghurt en een topping van gerookte zalm.

In haar Aziatische mand zit een komkommersoep die nóg makkelijker is. De basis is dan kokosmelk, komkommer en limoen. De groente is een dankbare klant voor de koude soep. In de Volkskeuken werden eerder koude kippenbouillon, avocado en yoghurt gebruikt als startpunt voor een frisse komkommersoep.

Hete picknick met koele komkommersoep (rechts) Beeld Oof Verschuren
Hete picknick met koele komkommersoep (rechts)Beeld Oof Verschuren

Knoflooksoep

Volkskok Marie-Louise Schipper tipt tot slot dit Spaanse broertje van de gazpacho: de ajo blanco. Oftewel koude knoflook soep. De garnering met rivierkreeftjes, amandelen en druiven maken het een lekker lichte maaltijd.

Ajo blanco, Andalusische soep met druiven en eetbare bloemen. Beeld Marie Louise Schipper
Ajo blanco, Andalusische soep met druiven en eetbare bloemen.Beeld Marie Louise Schipper
Meer over