Hipcamp: Airbnb voor mooie kampeerplekjes

null Beeld Vic Garcia
Beeld Vic Garcia

Wie zijn tentje wil opzetten aan de oever van een mooi mistig meertje in Yosemite National Park in Californië, moet vijf maanden van tevoren, op de 15de van de maand vanaf 7 uur 's ochtends Pacific Time, proberen dat plekje te reserveren.

Helaas zijn de toch al schaarse plekken voor het zomerseizoen en tijdens de lange weekenden in enkele seconden vergeven.

Wie dus een bijzondere kampeertocht wil maken, is ertoe veroordeeld vele uren op websites van de overheid en commerciële aanbieders te zoeken. Voor de 27-jarige Amerikaanse Alyssa Ravasio was de maat vol toen ze twee jaar geleden na veel googelen op een strand bij Big Sur arriveerde, om daar tot haar ergernis te ontdekken dat ze haar surfboard had kunnen meenemen - geen enkele site had vermeld dat het zo'n goede surfspot was. Zo werd haar vakantie een tantaluskwelling.

Ravasio begon de website Hipcamp, een soort Airbnb voor mooie kampeerplekjes. Wat begon als overzicht van 90 mooie plekken in Californië, groeide uit tot een platform met 8.000 campings in vijftig staten.

Hipcamp maakte een einde aan het overheidsmonopolie op het boeken van kampeerplekken in natuurparken en weet steeds meer eigenaren van een stuk privéwildernis over te halen om kampeerders toe te staan. Einddoel: meer mensen naar buiten krijgen en hun de liefde voor de natuur bijbrengen.

hipcamp.com

Meer over