GadgetdeskIkea Symfonisk

Hidden Sound System

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes. Deze week een speeltje van Ikea en Sonos dat herinneringen oproept aan een Jiskefet-sketch.

De standaard-uitvoering van het Picture Frame Beeld Ikea
De standaard-uitvoering van het Picture FrameBeeld Ikea

Arme man. Vroeger kon hij (ja, het waren vooral mannen) zijn wederhelft wijsmaken dat die peperdure en torenhoge zwarte torens noodzakelijk waren. Inmiddels kunnen ook veel kleinere speakers prima geluid voortbrengen. Denk aan de populaire Sonos-boxen.

Het kan nog erger: in samenwerking met Ikea verwerkt datzelfde Sonos zijn speakers in andere voorwerpen – daar sta je dan met je speakers. Een boekenplank en lamp waren er al, de laatste aanwinst is een schilderij. Een speaker verstopt achter een schilderij. Het roept associaties op met het Hidden Sound System van reclamebureau, pardon: Creative Advertising, Media and Communication Consultant Agency Multilul, de satire van Jiskefet op de reclamewereld.

Ikea en Sonos geven ruim twintig jaar later een iets andere invulling aan dit concept: geen muziek die onhoorbaar wordt afgespeeld, maar een verborgen speaker. De Ikea Symfonisk gaat verder dan de boekenplank en lamp, en oogt als wat anonieme wachtkamerkunst waaruit geluid komt.

Het frame zelf bevindt zich een centimeter of 6 van de muur, maar dat valt nauwelijks op omdat de speaker die erachter schuilt een stuk minder breed is dan het doek. Ikea levert ophangmateriaal mee, maar het canvas kan ook met een standaardje zowel liggend als staand worden neergezet.

De grote vraag: klinkt het ook goed? Wie de geluidskwaliteit verwacht van een Sonos Five of zelfs One komt bedrogen uit. Logisch ook, want dat zijn producten die niet alleen duurder zijn, maar ook geen concessies hoeven te doen omdat ze tegelijk een canvasdoek zijn. Het schilderij klinkt verrassend goed, met als essentiële toevoeging: voor een schilderij. Maar, nogmaals, in vergelijking met andere Sonos-producten mist de schilderijlijstspeaker details en klinkt hij wat vlak.

Tegen bijbetaling levert Ikea andere doeken Beeld
Tegen bijbetaling levert Ikea andere doeken

Voor het overige deel is het een typisch Sonos-product, inclusief gebruiksvriendelijke app. Het koppelen van de speaker is zoals altijd een fluitje van een cent. Dit gebeurt niet door middel van bluetooth, maar via het wifinetwerk. Hierna kan de speaker ook onderdeel worden van het bestaande thuisnetwerk van Sonos-speakers.

De speakerlamp is naar verluidt niet zo’n verkoopsucces. Het is afwachten of de canvasspeaker dat wel zal zijn. Wat in ieder geval scheelt, is dat Ikea meer doeken aanbiedt die het wel erg pretentieloze kunstwerkje kunnen vervangen, maar ook dat blijft natuurlijk Ikea-kunst. We wachten op de mogelijkheid zelf een eigen foto op het frame te kunnen klikken.

Ikea Symfonisk Picture Frame, € 179.

Meer over