WeekendinzichtRichard Groenendijk

Het weekendinzicht van cabaretier Richard Groenendijk (45): Leer neer te kijken op het neerkijken van anderen

Opdat we leren van andermans ervaringen: een inzicht van een bekendere Nederlander om het volgende week eens allemaal anders te doen. Deze week vertelt cabaretier Richard Groenendijk over het omgaan met kritiek van anderen.

Margot Pol
Richard Groenendijk Beeld ANP
Richard GroenendijkBeeld ANP

Cabaretier Richard Groenendijk (45): 'Ik heb lang de behoefte gehad om me te verdedigen. Om uit te leggen: natuurlijk maak ik amusement, maar wél met een intelligente onderlaag. Ging ik weer met iedereen in discussie, op Facebook en Twitter, maar als mensen op je neerkijken, ga je dat nooit meer veranderen. Terugpraten is sowieso parels voor de zwijnen, ben ik achter gekomen: domheid is een peilloze diepte. En ook zo gek: anoniem spuien mensen van alles, maar als je ze opspoort en aanspreekt, willen ze met je op de foto.

Oké, besloot ik een jaar geleden: als ik met mijn kop op tv wil, en met mijn hele hebben en houwen op toneel, zal ik de rest op de koop toe moeten nemen. Ik lees geen reacties meer, ik ben van Facebook en Twitter af en ga ook niet meer zitten googlen. Dat brengt een rúst. Nederlanders geven hun leven een 8,2 voor geluk, schijnt, maar dat kan niet kloppen. Als je bezig bent wat van je leven te maken, heb je toch geen tijd om online te gaan roepen hoe blij je bent dat Humberto Tan weg is? Nee, het zijn altijd de mensen bij wie het zelf niet zo leuk is, die dat doen. Tegenwoordig kan ik denken: jij spuit je gal op internet, ik sta straks twee avonden in Carré; hebben we alle twee wat te doen. Ik ben minder onzeker geworden. Als ik nu word weggezet als die aandachtsgeile nicht met z'n platte grappen, denk ik niet meer: die mensen hebben gelijk, maar: stik er maar in.'

Meer over