Eindelijk weekendDanie Bles

Het weekend van styliste Danie Bles: ‘Mijn leven is tien keer efficiënter geworden’

Het is Eindelijk Weekend. Amsterdam Fashion Week eigenaar Danie Bles (40 ) stopt haar kinderen Florian (9) en Marlon (5) in de Birò en crosst zo Amsterdam door.

De Birò van Bles rijdt op elektra, is verrassend ruim vanbinnen en scheelt zeeën van tijd. Beeld Erik Smits
De Birò van Bles rijdt op elektra, is verrassend ruim vanbinnen en scheelt zeeën van tijd.Beeld Erik Smits

Ze zijn early birds, zelfs op zaterdag, want om half negen moet zoon Florian reeds op de Amsterdamse Hockey Club zijn en omdat je zo’n jongen niet met een lege maag het veld op kan sturen staat Danie vaak al om zeven uur eieren te bakken. Dan is het aankleden wel al achter de rug, een proces dat overigens een stuk relaxter gaat dan je op basis van haar beroep zou denken: zelf “leeft” ze zo’n beetje in haar joggingpak (wel van Isabel Marant of Dior), Florian vindt alles best als het maar van Nike of Vingino is en echtgenoot Joris kan je uittekenen in T-Shirt (James Perse) en jeans (Frame). Alleen kleine Marlon, die is nogal, eh, creatief. Danie: “Florian kijk naar de lucht en ziet een wolk, Marlon kijkt naar die wolk en ziet een hartje.” Dat klinkt leuk, maar in de praktijk betekent dat dat hij uitsluitend op blote voeten of slippers loopt, zelfs in de winter. Daar kan je dan moeilijk over doen, maar beter is het om your battles te picken, want meestal is er ook nog wel een bitje zoek of krijgen ze ineens een appje dat Flo niet thuis maar uit speelt en dus een wit broekje aan moet, wáár zijn de witte broekjes, in de was natuurlijk, en voor je het weet is het vijf voor twaalf en moet je je alsnog haasten.

En dan is het dus heel fijn om een Birò te hebben, dat grappige kleine autootje dat je de laatste tijd steeds vader terug ziet in het Amsterdamse straatbeeld. Niet gek: hij rijdt op elektra, is verrassend ruim vanbinnen en scheelt zeeën van tijd, precies de tijd die ze nodig hebben voor de andere kant van de zaterdag: Indische balletjes halen bij Laura’s Poelier op de Buitenveldertselaan, naar pretpark Oud Valkeveen in Naarden, spelen bij de neefjes in Wassenaar of gewoon lekker een potje voetballen op het plein. Danie: “Mijn leven is echt tien keer efficiënter geworden.”

Florian: “Mam! Je staat in de hondenpoep.”

Als ze dáár nou eens wat op verzinnen.

Meer over