De GidsModetrend

Het voorjaar komt er beslist aan: dit is Cécile Narinx’ kledingadvies

We laten ons deze lente van onze onschuldigste zijde zien, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een mode­verschijnsel. Deze keer: kant en broderie.

Dior. Beeld x
Dior.Beeld x

Catwalk

Wat gaan we dragen als het aan de ­ontwerpers ligt?

We gaan ons van onze zoetste, onschuldigste en meisjesachtigste kant (pun intended) laten zien. Bij een flink aantal ontwerpers kwamen er luchtige katoentjes en voiles langs, met kanten stroken, en soms hele kanten hemdjes of jurkjes. Ook veel gezien: broderie anglaise en Madeirakant, technieken waarbij er geborduurd wordt rondom openingen in de stof. Voor het gemak tellen we ook de supergrove breisels even mee, en alle macramé-achtige doorkijkcreaties. Kleren, kortom, waar een lentebries makkelijk doorheen kan zuchten.

Alexander McQueen. Beeld x
Alexander McQueen.Beeld x

Ontwerpers

Welke merken? En hoe dan?

Zelfs bij Balmain, waar ontwerper Olivier Rousteing doorgaans een vrij hard en kil vrouwbeeld neerzet, werd het wat zachter voor de zomer. Geen sprookjesprinsessengetrut, wel zacht geworden destroyed denim, met heel grof gebreide losse truien. Bij Alberta Ferretti, Alexander McQueen en Antoinio Marras was het wel weer romantisch, net als bij Dior, waar balletreferenties voorbijkwamen. Off-White gooide er een vleugje sport in, en Victoria Beckham een toefje kantoor. De kleur wit overheerste, gevolgd door fris ijsblauw. Geen fan van lichte tinten? Voor avondkleding kwam er voor dit seizoen veel zwart kant voorbij.

Off-White.  Beeld x
Off-White.Beeld x

Dagelijks werk

Hoe gaan wij het dragen?

Zoete stoffen en motieven krijgen een bite als je ze een beetje laat contrasteren met iets minder zoete koek. Frêle kant doet het prima, zoals zojuist beschreven, met ruige blue jeans, of met een stevige witte spijkerbroek. Kant en broderie kunnen ook prima door één deur met leer (zelfs zwart leer) of suède. Een dik gebreid vest over een dun kanten bloesje of hemdje is ook een ijzersterke combinatie. Het maagdelijke witte kun je verder nog prima afzwakken door een simpel zwart accent: grove zwarte sandalen bijvoorbeeld, of een zwart riempje of halssieraad.

Balmain.  Beeld x
Balmain.Beeld x

Angstbeeld

Valkuilen vermijden doe je zo

Behalve als je een lentebruid bent, of op het punt staat je eerste communie te gaan doen (welkom jonge lezertjes!) is een full look in wit kant zelden een heel goed idee. Het wordt al snel te serieus, potsierlijk, theatraal, Sensation White of balletterig. En natuurlijk moet iedere vrouw boven de vijftig en veertig helemaal zelf weten wat ze aantrekt, van top tot teen gehuld in zedig wit kant, met een wit hoedje en dito tasje oogt een volwassen vrouw al snel een beetje als iemand die haar tweede of derde of vierde heilige communie gaat doen.

Een Italiaans communekantje uit 1965. Beeld Mondadori via Getty Images
Een Italiaans communekantje uit 1965.Beeld Mondadori via Getty Images

Neem een voorbeeld aan

Een bekend mens

Er zijn van die vrouwen, Sienna Miller en Brigitte Bardot zijn er daar twee van, die bovengemiddeld goed staan met een witte jurk. Misschien dat Brigitte Bardot op het witte doek en in het echte leven dáárom zo vaak getrouwd is, de ene keer nóg leuker uitgedost dan de andere: van Vichy-ruit met broderieboordjes toen ze ja zei tegen Jacques Charrier, met maraboeveren in Á Coeur Joie en in een kanten flapperjurk in Boulevard du Rhum. Sienna Miller heeft veel van Bardot weg. Ook zo’n zongebruind, besproet toetje, wild blond haar, brutale ogen en een (op de meeste andere foto’s dan) ondeugende glimlach. Onschuld gecombineerd met ondeugd, dát is de gouden combinatie.

Sienna Miller Beeld WireImage
Sienna MillerBeeld WireImage

Voor in het winkelmandje:

Blouse met korte mouwen en striksluitingen van Just, € 109. Beeld rv
Blouse met korte mouwen en striksluitingen van Just, € 109.Beeld rv
Lange jurk van Asos, € 103,99. Beeld rv
Lange jurk van Asos, € 103,99.Beeld rv
Beige blouse van Nümph, € 69,95. Beeld rv
Beige blouse van Nümph, € 69,95.Beeld rv
Lang wit overhemd met borstzakje van Cos, € 59. Beeld rv
Lang wit overhemd met borstzakje van Cos, € 59.Beeld rv
Meer over