De week in boekenUitgeverstransfer

Het vertrek van de uitgever belooft weinig goeds voor Thomas Rap

Opmerkelijke transfer: de uitgever van Thomas Rap gaat voor zichzelf beginnen. En nu maar afwachten welke schrijvers met hem meegaan.

Yuval Noah Harari. Na het aantreden van uitgever Arend Hosman ging Thomas Rap steeds meer titels uitbrengen die niet alleen commercieel waren maar ook best chic, zoals die van deze Israëlische bestsellerauteur.  Beeld Sasha Tamarin
Yuval Noah Harari. Na het aantreden van uitgever Arend Hosman ging Thomas Rap steeds meer titels uitbrengen die niet alleen commercieel waren maar ook best chic, zoals die van deze Israëlische bestsellerauteur.Beeld Sasha Tamarin

Op zichzelf is de oprichting van een nieuwe uitgeverij geen groot nieuws; in 2017 telde het kleine Nederland 4.066 uitgeverijen en een jaar later 4.105. Ik heb nog niet nagerekend hoeveel er in 2019 waren, maar ongetwijfeld zijn er nog een paar bij gekomen. Toch kleunde het nieuws dat Arend Hosman per 1 november uitgeverij Alfabet opricht er deze week in het boekenwereldje hard in, vooral bij De Bezige Bij, waar Hosman in dienst was als uitgever van Thomas Rap.

Thomas Rap is in 1966 opgericht door, inderdaad, Thomas Rap en werd in 1999 een ‘imprint’ van De Bezige Bij. Imprints zijn een soort onder-uitgeverijen. Ze worden gebruikt om oude eerbiedwaardige merknamen in stand te kunnen houden, of juist nieuw opgericht voor boeken die wel geld in het laatje brengen maar niet chic genoeg worden bevonden om de naam van het ‘echte’ uitgeefhuis te dragen. Wat Škoda is voor Volkswagen, was Thomas Rap voor De Bezige Bij.

Alleen gebeurde er bij Thomas Rap de afgelopen jaren iets merkwaardigs. Tot Hosmans aantreden draaide de uitgeverij vooral op de verzamelde columns van Youp van ’t Hek. Daarna kwamen er steeds meer titels bij die niet alleen commercieel waren maar ook best chic, zoals die van bestsellerauteur Yuval Noah Harari (Sapiens, Homo Deus). De CPNB publiceert elk jaar een lijst met de honderd bestverkochte boeken. In 2019 bevatte die lijst vijf titels van Thomas Rap en twee van De Bezige Bij. Het onnozele kleine broertje dreigde zijn nuffige oudere zus voorbij te streven.

Over de reden van zijn vertrek heeft Arend Hosman niet veel meer losgelaten dan dat hij graag ‘meer autonomie’ wil. Volledig autonoom wordt hij niet; zijn nieuwe uitgeverij gaat onderdeel uitmaken van de grote Veen, Bosch & Keuning Uitgeversgroep. Maar Alfabet wordt daar wel een volwaardige uitgeverij en geen imprint.

De grote vraag bij dit soort transfers is altijd welke schrijvers met de uitgever meegaan. Toen Tilly Hermans in 2002 vertrok bij Meulenhoff om haar eigen uitgeverij Augustus op te richten, sleepte ze dertig auteurs achter zich aan en Meulenhoff werd nooit meer wat het was geweest. Het vertrek van Mizzi van der Pluijm bij Atlas Contact, in de zomer van 2017, had veel minder impact: het merendeel van haar auteurs bleef achter. Een paar maanden later verklaarden zo’n zestig kinderboekenauteurs zich solidair met de bij WPG Uitgevers vertrekkende redactie van Querido Kinderboeken, een klap die WPG (waartoe ook De Bezige Bij behoort) nog maar nauwelijks te boven is. Welke schrijvers Arend Hosman zullen volgen naar Alfabet is nog niet bekend, maar dat hij zijn twee redacteuren meeneemt, belooft veel goeds. Voor hem dan. De Bezige Bij gaat een ongezellige winter tegemoet.

Meer over