RecensieA is van Os

Het verhaal van ons alfabet is vaker verteld en in beeld gebracht, maar zelden zo inspirerend als hier (vijf sterren)

Pjotr van Lenteren
null Beeld

A is helemaal niet van ‘aap’, maar van ‘os’. Dat weten de meeste gymnasiasten wel. Maar hoe zit het bij de andere achttien letters die via het Grieks en Latijn de basis van ons alfabet vormen? De D is van ‘deur’. De E van ‘Hé, jij daar!’, de L is een touw om de ezel mee vast te binden en de M is van ‘water’. Kijk maar goed, dan zie je het.

Om meteen de indruk weg te nemen dat A is van Os, van dichter Bette Westera en grafisch bureau Autobahn, alleen bestaat voor aanstaande wetenschappers: dat valt reuze mee. De beroepsbeletteraars van Autobahn vonden een ingenieuze manier om de letterevolutie vanuit het Proto-Sinaïtisch naar het Grieks en Latijn vorm te geven. Door elke letter in twee stukken te verdelen, de ene oranje en de andere blauw gekleurd, is de ontwikkeling door duizenden jaren schriftgeschiedenis heen moeiteloos terug te volgen.

Wie eenmaal de armpjes heeft gezien van het mensje dat ‘Hé jij daar’ roept, zal die voor altijd in de E blijven herkennen. En de H is natuurlijk een ‘hek’, hoe kan het ook anders? Westera vertelt bij iedere letter een micro-verhaal van één zin. Over karavanen en woestijnen, rivieren die vruchtbaar slib brengen, ossen die de taaie klei helpen bewerken, pinnen die een tent overeind helpen houden. Zo staat iedere letter voor een zaak die in de oudheid van levensbelang was.

Er is geen groot verschil, stelt Westera, tussen de herkomst van letters en de plaatjes die mensen tegenwoordig gebruiken om wat ze belangrijk vinden te uiten tijdens het appen. Het verhaal van ons alfabet is vaker verteld en in beeld gebracht. Maar zelden zo inspirerend als hier.

Bette Westera en Autobahn: A is van Os

Gottmer, 80 pagina’s, € 19,99

Vanaf 10 jaar

Meer over