Het spinnenseizoen is begonnen: ‘Het beste wat je kunt doen, is ze laten zitten’

Op de keukentafel of in de hoekjes van je slaapkamer: overal in huis duiken deze dagen spinnen op. Spinnenkenner Koen Van Keer van de Belgische Arachnologische Vereniging (Arabel) legt uit hoe dat komt.

Wat kun je doen tegen spinnen in huis? Beeld Matteo Bal
Wat kun je doen tegen spinnen in huis?Beeld Matteo Bal

Overal duiken foto’s op van spinnen die zich een weg in onze huizen hebben gebaand. Is de spinnentijd weer volop begonnen?

Van Keer: ‘Eigenlijk is dat een fabeltje dat ik al lang uit de wereld probeer te helpen. Het seizoen waarin de meeste spinnen volwassen worden, is de lente. Maar dan gaat het vooral om kleinere spinnen die buitenshuis leven, daar merken we dus minder van.

‘Wat we nu zien, is een ander jaarlijks fenomeen. Mannelijke huisspinnen, die al sinds de lente in hun web zitten, zijn nu volgroeid. Die verlaten hun web en trekken door het huis op zoek naar vrouwtjesspinnen om mee te paren. En ja, soms belanden ze dan in je badkuip of wastafel, waar je ze uiteraard liever niet wil zien. Gelukkig voor mensen met spinnenfobie duurt deze periode maar tot eind oktober.’

De gewone huisspin. Beeld bastiaan wildeman
De gewone huisspin.Beeld bastiaan wildeman

Gaat het uitsluitend om huisspinnen of krijgen we ook andere exemplaren over de vloer?

‘Veel huisspinnen, maar af en toe zien we nu ook tijgerspinnen of wespspinnen opduiken. Met hun zwart-gele kleuren lijken die erg exotisch. Het is dan ook een spin die uit het zuiden komt en die door klimaatverandering vaker noordwaarts trekt. Als ze haar eitjes gelegd heeft, zoekt ze een hoekje op om te schuilen. Vandaar dat je ze ook weleens tegen je huis kunt aantreffen. Daarnaast vind je ook kruisspinnen.’

De kruisspin wordt tijdens de jaarlijkse nationale spinnentelling steevast het vaakst geteld in Nederland. Toch daalt het aantal kruisspinnen, vermoedelijk als gevolg van klimaatverandering. Wat heeft klimaatverandering verder voor invloed op spinnen? Volgens velen worden huisspinnen elk jaar groter.

‘Nee, dat is gewoon de perceptie. Er is nog nooit een jaar geweest waarin mensen zeggen dat de spinnen kleiner geworden zijn. (lacht) Huisspinnen zijn relatief grote spinnen die zich vooral met kruipende insecten voeden. Klimaatopwarming heeft, voor zover we weten, minder invloed op deze spinnen.’

Een tijger- of wespspin. Beeld BELGA
Een tijger- of wespspin.Beeld BELGA

Dat neemt niet weg dat de meeste mensen niet zo enthousiast zijn over de huisspinnen. Wat moet je doen als je zo’n spin tegenkomt op een plek waar je dat liever niet hebt?

‘De beste optie is om die spinnen gewoon te laten zitten. Je moet je huis bekijken als een ecoysteem. Spinnen houden dat in evenwicht. Maar ik snap dat velen het daar moeilijk mee hebben. Dan kun je ervoor kiezen om ze buiten te zetten, bijvoorbeeld met de klassieke truc van het glas en het bierviltje. Paniek is niet nodig: er zijn in Nederland geen spinnen waar we bang voor moeten zijn.’

Ongedierte

Last van ongedierte in en om het huis? Wat kun je bijvoorbeeld doen tegen muggen in de slaapkamer of de naaktslakkeninvasie in je tuin? Of lees dit artikel over hoe je een tekenbeet en het bijbehorende risico op de ziekte van Lyme voorkomt.

Meer over