De gidsIn de mode

Het simpele grijze pak heeft een onmisbare plek verworven in de vrouwengarderobe

Zakelijk voor de dag komen zonder je vrouwelijke finesses te verliezen, hoe doe je dat? Kies voor een lekker los grijs pak.

Proenza Schouler Beeld Imaxtree
Proenza SchoulerBeeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Het is misschien niet de meest opvallende trend van deze winter, en heel eerlijk gezegd is het ook geen enorm revolutionaire trend, maar zo zoetjesaan heeft het losse, grijze pak zich een onmisbare plek verworven in de vrouwengarderobe. En terecht, want het is een trouwe vriend waarmee je altijd en overal voor de dag kunt komen. Bij Jacquemus, Rejina Pyo en Ports 1961 waren de pakken lekker los en licht, bij Proenza Schouler extreem ruim en bij Alexander McQueen ietsje strenger van snit. Opvallend was dat er in een aantal gevallen een choker, halsband of sjaaltje om de verder blote hals werd gedragen, in andere gevallen was de hals helemaal onbedekt, of zat er hooguit een jarenzeventigkraag onder. Verdere opsmuk bleef achterwege.

Alexander McQueen Beeld Imaxtree
Alexander McQueenBeeld Imaxtree
Rejina Pyo Beeld Imaxtree
Rejina PyoBeeld Imaxtree
Jacquemus Beeld Imaxtree
JacquemusBeeld Imaxtree
Ports Beeld Imaxtree
PortsBeeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Het fijne van een grijs hobbezakpak is dat het niet zo veel extra’s behoeft en eigenlijk altijd stijlvol is. Op het werk doet het goede zaken met een gekleurde top, een contrasterende bloes of een geribd colletje. Receptie na het werk? Paar hakken eronder, mooie oorbellen en gestifte lippen en klaar ben je. Feest op de planning? Dan kan het pak uit dansen met een kanten top, of alleen een beha, opgestoken haar en open schoenen. Draag je liever sneakers of zware laarzen? Passen er ook prima bij. En dan kan het jasje (al dan niet met een mooie riem erover) ook nog apart gedragen, net als de broek – de mogelijkheden zijn schier eindeloos. Tot slot: bij lichtgrijs past zo ongeveer elke kleur of print, van oker tot roze en van streep tot ruit.

Valkuilen vermijden doe je zo

De kantoorbitches uit Toren C. Beeld ANP Kippa
De kantoorbitches uit Toren C.Beeld ANP Kippa

De enige, maar dan ook echt de enige valkuil – nou ja, kuiltje – ligt je te wachten als je het pak aan de kleine, of zelfs perfect passende kant koopt en hem op een klassiek-tuttige manier afstylet. Zo’n beetje als de kantoorbitches uit Toren C: met een parelketting, lichte zijden bloesjes en lafhakkige stewardessenpumps met patékleurige pantykousen erin. Of, uit het echte leven gegrepen, als topvrouw Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, die er heel ijzerenheinig al jaren zo uitziet als de feeksen van Toren C en ongetwijfeld – lekker puh! – lak heeft aan rubrieken waarin hippe wijde pakken worden aangeprezen.

Nancy McKinstry Beeld Getty
Nancy McKinstryBeeld Getty

Een bekend mens

Haar achternaamgenoot Audrey was een stijlicoon, maar oh boy, dat was actrice Katharine Hepburn zelf natuurlijk ook! Zij het als boegbeeld van een heel andere stijl. Niet van de kleine zwarte jurkjes, de Givenchy-baljaponnen en de sigarettenpijpbroek met ballerina’s eronder. Wel van de stijlvolle losse mannenpakken-voor-vrouwen. Hepburn was al in de jaren veertig en vijftig een warm pleitbezorger voor de androgyne look, in navolging van Marlene Dietrich en Greta Garbo. In 1981 zei ze tegen interviewer Barbara Walters: ‘Ik heb geleefd als een man, ik heb gedaan waar ik verdomme zin in had, genoeg geld verdiend om mezelf te onderhouden en ik ben niet bang om alleen te zijn.’ Hulde voor Hepburn!

Katharine Hepburn Beeld Bettmann Archive
Katharine HepburnBeeld Bettmann Archive
Meer over