'Het Nederlandse rundvlees is taaier'

Gustavo Aquino, Argentijnse kok van El Tango in Amsterdam:..

Mac van Dinther

'De Argentijnse keuken is anders dan de Nederlandse. Bij ons draait alles om vlees. Hier niet zo. In Argentinië eten we ontzettend veel vlees. Hoeveel? Nou ja, gewoon heel veel. Het hangt ook af van in welk gebied je woont. In sommige gebieden langs de kust eten ze ook veel vis. Grote steden als Buenos Aires zijn een mix van alles. Daar hebben de mensen haast, willen ze snel eten. Net als hier.

De Argentijnse keuken heeft veel Spaanse en Italiaanse invloeden. We eten veel pasta en rijst. Aardappelen ook wel, er zijn in Argentinië ook aardappelboeren. Maar het is altijd maar een beetje erbij. Het draait toch om het vlees.

De meeste mensen bakken het vlees gewoon. Maar de beste manier is toch om het op de grill te leggen. Een barbecue is in Argentinië een hele gebeurtenis. Dat begint vaak al om een uur of twee met de voorbereidingen en een borreltje drinken. Het gaat dan door tot de avond. Meestal barbecuen we 's middags.

In Argentinië eten we vooral rundvlees. Varkensvlees kennen we ook wel, maar dat is duurder bij ons, daarom eten we het minder. Hier is het net andersom. Het Nederlands rundvlees is taaier dan het onze. In Argentinië is nog ontzettend veel ruimte waar de koeien vrij rond kunnen lopen. Hier niet, hier staan de koeien de hele dag stil, ze lopen niet zoveel. Dan blijft het vlees taaier. Voedselschandalen zoals hier met de gekkekoeienziekte of de varkenspest kennen we niet in Argentinië.

Voor ons restaurant halen we het vlees speciaal uit Argentinië. Dat wordt vers aangevoerd, in vacuüm verpakt. Maar thuis eet ik gewoon Nederlands vlees hoor. Als je het niet op de grill doet, gaat het best.

Nederlands eten is niet goed of slecht, het is gewoon anders. Veel aardappelen, veel groenten, een beetje vlees. Het heeft denk ik veel met de oorlog te maken, toen mensen geen geld hadden om vlees te kopen. Die gewoonte is gebleven.

Het nationale gerecht in Argentinië is barbecuen. En dan gewoon de hele koe erop. Brood en salade erbij. Geen sausjes, dat is echt iets van Nederland. Erbij drinken we bier en wijn. Vooral wijn, rode wijn, Argentinië is een goed wijnland. Ik kom ook weleens bij Nederlandse mensen thuis. Wat ik bij hun lekker vind? Stamppot. Dat kende ik niet, zo'n mix van alles door elkaar. Vond ik lekker.'

Mac van Dinther

W.H. van Meurs uit Soesterberg schrijft: 'Beste mejuffrouw Máxima. Maak snel een einde aan uw vriendschap met de kroonprins.'

Van Meurs waarschuwt Máxima voor het leven in een glazen kooi. 'Wat men vreemd vindt, wordt bij de minister-president op het bordje gelegd tijdens zijn wekelijks gesprek met de pers. Zelfs kunnen er kamervragen worden gesteld over uw gedrag. Voorkom dat. Nederland raakt overstuur.' Máxima moet goed beseffen wat ze opgeeft: 'U moet in de teugels. Dus stop met hem en ga door met rollebollen met uw vrienden op de Argentijnse stranden en andere gelegenheden.' Coördinator Gerda Emke van Wely geeft Máxima namens de ouderen van dagverzorgingsproject De Twijg de tip om voorzieningen voor ouderen te bezoeken. Die vinden dat de Argentijnse open moet staan voor zowel jonge als oude mensen en denken dat ze vooral van de levenservaring van ouderen nog veel kan leren. Máxima is van harte welkom in Breukelen: 'De chauffeur van de Rode Kruisbus die altijd de deelnemers ophaalt, wil best een stukje omrijden om u ook op te halen.' Mike Robertson uit Maastricht heeft vijf jaar in Argentinië gewoond en had daar een geblondeerde verloofde ('het Andesland is hét afzetgebied voor kleurspoelingen'). Ervaringsdeskundige Robertson schrijft dat Argentijnen niet aan seks voor het huwelijk doen, althans niet met hun beoogde levenspartner. Hij heeft geen tip voor Máxima, maar een waarschuwing voor Willem-Alexander. De zaterdag is gereserveerd voor de verloofde, maar op vrijdagavond ('La Noche de Trampa' ofwel 'de nacht van het bedrog') wordt er volgens hem heel wat gefoezeld met andere partners. Robertson hoopt dat de kroonprins na zijn huwelijk niet voor verrassingen komt te staan, 'want daarmee is jouw relatie en onze monarchie niet gebaat'.

Meer over