De GidsMode

Het ketelpak flatteert bijna iedereen, mits het boerse er afgehaald wordt

Als je een boiler suit draagt, laat dan je masker, pistool en vleesmes thuis, adviseert Cécile Narinx. Stijlverschijnsel van de week: het ketelpak.

Cécile Narinx
null Beeld Gamma-Rapho via Getty Images
Beeld Gamma-Rapho via Getty Images

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Een ketelpak! Nu gender­fluïditeit een hot topic is en vrouwen het nette mannenpak al geadopteerd hebben, is het niet gek dat ze zijn ruigere broertje ook omarmen. De boiler suit heet hij in modetermen, in rurale kringen wordt het pak aangesproken met overall. Het leuke is: hij flatteert bijna iedereen. Misschien ligt het begin van deze trend bij de film Ghostbusters uit 2016, waarin vier vrouwen de rollen van Bill Murray en zijn medemannen-busters overnamen. ­Gekleed in identieke overalls, dat spreekt.

Boiler suit van Stella McCartney. Beeld Team Peter Stigter
Boiler suit van Stella McCartney.Beeld Team Peter Stigter
Boiler suit van Emporio Armani.  Beeld Team Peter Stigter
Boiler suit van Emporio Armani.Beeld Team Peter Stigter

Welke merken? En hoe dan?

Hoewel je zou zeggen dat het ene ketelpak toch ook het andere ketelpak is, zijn de verschillen tussen de ontwerpers tóch goed zichtbaar. Armani maakte bijvoorbeeld een luxe, glanzende variant, bij Celine kwam een stoer leren pak voorbij, bij Stella McCartney een coole denim variant en bij het minimalistische Jil Sander was het pak simpel en zwart. Bij Louis Vuitton was het daarentegen een stuk barokker en bonter – vooral de volumineuze mouwen vielen op. Qua luxe ­details maakten Dries Van Noten en Hermès de beste sier.

Boiler suit van Hermès. Beeld Team Peter Stigter
Boiler suit van Hermès.Beeld Team Peter Stigter
Boiler suit van Dries van Noten.  Beeld Team Peter Stigter
Boiler suit van Dries van Noten.Beeld Team Peter Stigter

Hoe gaan wij het dragen?

Niet met klompen of kaplaarzen in elk geval, of met grove Ghostbusters-boots. Een stoere sandaal of kloeke sneaker kan dan wel weer prima, zeker als je de pijpen kort houdt of een stukje oprolt – een blote enkel maakt een elegant verschil en haalt het lompe er een beetje af. Is het buiten frisjes? Een dun coltruitje in citroengeel of oranje­rood geeft een pak in een schutkleur een lekkere optater. Een brede riem geeft taille, hakken zorgen voor een sierlijke tred (als je erop kunt lopen dan hè). Met oorbellen en een fraaie tas blaas je het allerlaatste boerse luchtje eraf.

De outfit van de overvallers in Netflix-serie La Casa de Papel.  Beeld Getty Images / Netflix
De outfit van de overvallers in Netflix-serie La Casa de Papel.Beeld Getty Images / Netflix

Valkuilen vermijden doe je zo

Het is of de duvel ermee speelt: in zo’n beetje elke film waarin overalls of ketelpakken figureren spelen ze een dubieuze rol. Denk aan Amerikaanse gevangenispakken, aan de overvallers in het rood in Casa de papel (zie hierboven), aan de nepfamilie in de film Us, aan de chemici in Breaking Bad, Jason Voorhees in Friday the 13th en – verreweg de engste overalldrager – Michael Myers in Halloween. Gunstige uitzonderingen: Tom Cruise in Top Gun (knap maar ook knap irritant) en Sigourney Weaver als Ellen Ripley in Alien. Belangrijkste modeles: als je een boiler suit draagt, laat dan je masker, pis­tool en vleesmes thuis.

Victoria Beckham in boiler suit. Beeld GC Images
Victoria Beckham in boiler suit.Beeld GC Images

Is ze daar alweer?

Yep, opnieuw heeft voormalig kruidenmeisje Victoria Beckham (hierboven) het ­geschopt tot stijlvoorbeeld van de week. Omdat ze zo leuk is, en omdat ze hier piekfijn demonstreert hoe je een van nature vrij lomp pak toch kittig en chic kunt dragen. Waar zit ’m dat in? Niet zozeer in de kleur natuurlijk, want olijfgroen zal een timmerman of stoker ook dragen. Maar let eens op de stof: iets zwaarder van kwaliteit en met een vouw in de broekspijpen. De ceintuur is fraai, met die twee goudkleurige knopen. De glamoureuze zonnebril en luxe tas doen de diva ontwaken en de ­superstrakke laarzen met naaldhak maken het af. Do try this at home!

Meer over