In de modeJarentachtigsilhouet

Het jarentachtigsilhouet is weer in de mode, aldus Cécile Narinx

Het is een look voor de Dynasty-pro, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een mode-verschijnsel. Deze keer: het jarentachtigsilhouet.

Marc Jacobs Beeld Team Peter Stigter
Marc JacobsBeeld Team Peter Stigter

Catwalk: wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Welja, het moest er in de tijdperkenroulette van de mode wel weer van komen: een revival van de jaren tachtig. In retrospectief misschien wel het lelijkste mode-decennium ooit, de periode van fake en overdaad, van groot en gepermanent haar en kamerbrede schouders, van doublebreasted colberts, lipstick én oogschaduw. Op de catwalk regende het zwart skai en leer, lurex en snowwashed denim. De schouders waren uiteraard royaal, de taille werd strak ingesnoerd en hier en daar maakte een grote mysterieuze hoed het af: het geheim dat je deelt met Sandeman.

Linda Evans en Joan Collins uit Dynasty Beeld ABC via Getty Images
Linda Evans en Joan Collins uit DynastyBeeld ABC via Getty Images

Neem een voorbeeld aan: bekend mens

Van wie we wél wat kunnen opsteken, zijn bovenstaande vrouwen, ultieme stijliconen van de jaren tachtig. Tuurlijk, Grace Jones was óók enorm inspirerend en Pat Benatar en Cyndi Lauper, maar voor de eightieslook anno 2018 kijken we liever naar de grandes dames van de jarentachtig-glamour, Linda Evans en Joan Collins, in de rollen van hun leven: die van Krystle Carrington en Alexis Colby uit Dynasty. De kleding op deze foto had zo op de catwalk mee kunnen wandelen dit seizoen! Met name Alexis, in paarse deux-pièces met roze panty, is weer helemaal hip – en dan draagt ze hier niet eens een van haar vele schotelvormige hoeden. Hoe ordinair en loederig vals ze ook konden zijn tegen elkaar, hun kleding was van een hoog niveau. Altijd hypervrouwelijk, smetteloos en tiptop afgestyled. Leerzaam. Of, om het met een quote van Alexis uit Dynasty te illustreren: ‘If I am a bitch, take a lesson from me. You may need it in life.’

 Givenchy Beeld Team Peter Stigter
GivenchyBeeld Team Peter Stigter

Ontwerpers: welke merken? En hoe dan?

Belangrijkste pleitbezorgers voor het jarentachtigsilhouet waren de Amerikaan Marc Jacobs en de Italo-Belg Anthony Vaccarello, die thans aan het hoofd staat van het huis Saint Laurent (v/h Yves Saint Laurent, de modegod die met Mugler en Montana beschermheilige was van dat zandlopersilhouet). Beide heren gingen flink aan de slag met zwart leer, harde kleuren, hoeden, stras, lamé en chintz. De Italiaanse Alberta Ferretti hield het wat zachter en warmer en echt vrolijk werd het bij Prada’s tweede lijn Miu Miu, waar de jaren tachtig door de suikerspinkapsels en strak geknoopte halssjaaltjes een snufje sixties meekregen. Bij Givenchy maakten de Frizzle Sizzle-afzaklaars en de ingesnoerde bontjas (goddank namaak) hun comeback.

La Toya Jackson Beeld Getty Images
La Toya JacksonBeeld Getty Images

Angstbeeld: valkuilen vermijden doe je zo

Er zijn mensen in wier kledingkast de jaren tachtig nooit zijn geëindigd en waar zodoende brede riemen, Leonie Sazias-truien en hoekige schouders nog welig tieren. Met een beetje mazzel vallen die nu weer helemaal in het modepulletje. Er zijn ook mensen die denken dat ze fysiek nog steeds zo jong zijn als ze in de jaren tachtig waren. Als ze zich dientengevolge nog steeds kleden als een Dolly Dot kan dat minder gunstig uitpakken. Postergirl van deze pijnlijke ontwikkeling is La Toya Jackson, de oudste zus van Michael zaliger. La Toya is 62, maar oogt door een overdosis plastieke oplapperij als een masker van De schreeuw van Munch, gevangen in een afdankertje van Doris D & The Pins.

Paillettenjurk van River Island, € 58 Beeld Vanessa Oostijen | studio koosje
Paillettenjurk van River Island, € 58Beeld Vanessa Oostijen | studio koosje

Dagelijks werk: hoe gaan wij het dragen?

Dit is geen modetrend voor doetjes of muurbloempjes, want de jaren tachtig waren het tijdperk van de powervrouwen (hoe erg dat woord ook is, het suggereert dat vrouwen van nature geen power hebben en dames met ballen dus apart benoemd moeten worden. Zo, dat moest er even uit). Het is, kortom, een look voor vrouwen die van wanten weten en niet van halve maatregelen houden. Kies derhalve voor stevige materialen (leer dus, en nepbont), een uitgesproken silhouet (geen hobbezakken!) en als de rug het verdraagt een stevige hak eronder. Hoeden kunnen lastig zijn in een volle tram of op de fiets, maar lopen of een taxi bellen zijn natuurlijk ook een optie.

Hoed van Uniqlo, € 24,95 Beeld Vanessa Oostijen
Hoed van Uniqlo, € 24,95Beeld Vanessa Oostijen
Laarzen van Jerome,Dreyfuss, € 820 Beeld Vanessa Oostijen
Laarzen van Jerome,Dreyfuss, € 820Beeld Vanessa Oostijen
Meer over