SmaakMode

Het is tijd voor wijd: deze zomer mogen de (te) lange broeken aan

Zelden was de catwalk zo eensgezind: de wijde herenbroek is terug van weggeweest. Geef het kruis de ruimte, aldus Cécile Narinx.

Cécile Narinx
Off-White Beeld
Off-White

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Als het aan de modeontwerpers ligt trekken mannen deze zomer een te grote broek aan. Letterlijk, want er kwamen in alle modesteden wagenwijde, fladderende broekspijpen voorbij. Voor dit soort tentbroeken zijn er de nodige termen bedacht. In de vrouwenmode heten ze palazzo pants, of, als de zoom ook nog eens over de grond druipt, puddle pool trousers. Bell bottoms en soulpijpen zoals we uit de jaren zeventig kennen zijn het dan weer niet, de wijde pijp deze zomer is rechter van snit en dus óók wijd van boven.

Dries van Noten. Beeld
Dries van Noten.

Welke merken? En hoe dan?

Het mooie van deze trend is dat modehuizen die onderling normaal gesproken totáál verschillen nu eendrachtig de te wijde broek omarmen. Dat wijdelappenliefhebber Yamamoto een supersized broek de plankiers opstuurt is nogal wiedes, dat vooruitlopers Acne en Dries van Noten dat doen is ook niet heel gek. Wel opvallend is dat deze zomer zelfs in de doorgaans veel strakker gesneden herencollecties van Dolce & Gabbana en Dsquared losse pantalons opdoemen. Virgil Abloh showde ze zowel bij zijn eigen label Off-White als bij Vuitton, en Dior en Armani kozen voor korte wijde rakkers.

Yamamoto. Beeld
Yamamoto.

Hoe gaan wij het dragen?

De wijde broek is een multitasker, zo blijkt. Hij doet het op hete dagen prima met een mouwloos (net!) hemd, hij verdraagt een zakelijk jasje en een kort jack met een rits, maar blijft ook prima overeind met een lange, losse jas eroverheen. Het enige waar je als drager wel over na moet denken: kies wat robuustere schoenen voor eronder, hou de kleur van de broek rustig en neutraal en pas op voor al te stug materiaal – of je moet het prettig vinden om geluid te maken als je loopt.

Angstbeeld

Rapper MC Hammer. Beeld ANP
Rapper MC Hammer.Beeld ANP

Valkuilen vermijden doe je zo

Zoals hiernaast al gesteld: als je deze zomer de hippe vogel wil uithangen moet je niet je soulbroek uit de kast trekken en je innerlijke Ad Visser tentoon te spreiden. Misschien worden ze ooit weer roergangers, maar deze zomer hebben de Bee Gees (in hun wijduitlopende ballenknijpers) en Elvis (in z’n witte Vegas-pak) géén vakantiebaan als stijlicoon. Cruciaal bij de huidige wijdebroekentrend is juist dat het kruis alle mogelijke ruimte heeft. Wat ook weer niet betekent dat je moet doorslaan naar de andere kant en een M.C. Hammertje kunt doen. Laten liggen dus, de fantasieharembroek. U can’t touch this.

Armani. Beeld
Armani.

Bekend mens

Geen man, of mens misschien wel, is zo vaak en succesvol van uitdossing, stijl en kleur verschoten als Bowie, meester van de heruitvinding. In 1971, toen zijn elpee Hunky Dory uitkwam, droeg hij de lokken lang en de pijpen wijd. De broeken die Bowie droeg in die periode zijn een typisch Brits verschijnsel. De naam ervan is ‘Oxford Bags’, in de jaren ’20 populair gemaakt door mannelijke studenten uit Oxford, die een pijpomtrek van soms wel meer dan een meter aandurfden. Volgens sommige niet-wetenschappelijke bronnen bedoeld om hun geliefde maar verboden knickerbockers onder te verstoppen. Volgens anderen pure aanstellerij. Maar: stijlvolle en inspirerende aanstellerij.

David Bowie. Beeld Michael Ochs Archives
David Bowie.Beeld Michael Ochs Archives
Jack Buchanan (1891 - 1957 ). Beeld Bettmann Archive
Jack Buchanan (1891 - 1957 ).Beeld Bettmann Archive
Meer over